Otvori glavni meni

Jesen stiže, dunjo moja

Kratak sadržajUredi

Negde u Banatu 1914. godine.

Bezbrižno detinjstvo Save (Trifunović), Marije (Karan) i Petrašina (Đorđević) prekida početak Prvog svetskog rata. Sava i Petrašin i protiv svoje volje odlaze da služe vojsku Austrougarske monarhije. Četiri godine posle toga, rat je završen. Sava se vraća kući. Dočekuju ga Marija i njegov najbolji drug Petrašin, koji je ranije došao iz rata jer je na frontu izgubio ruku. Ustreptala ljubav Save i Marije ovaploćuje se i ostvaruje. Na putu njihove potpune sreće isprečio se Savin otac (Brajović), koji pored tri ćerke ne želi da „hrani nova gladna usta“! Posle tuče sa ocem, Sava napušta selo i odlazi preko Tise u varoš. Marija ostaje ucveljena i nemoćna. Sava u varoši nalazi posao u mlinu bogatog Granfilda (Ejdus). Njegova ćerka Anica (Kovačević) bacila je oko na Savu. Brižan otac Granfild predlaže Savi da se oženi Anicom. Brakom sa Anicom, Sava bi postao zet ugledne i stare alzaske porodice, kao i naslednik velikog porodičnog bogatstva.

Nesiguran u svoju odluku, Sava još jednom kreće na put do rodnog sela željan susreta sa Marijom. Ona je, međutim, umrla rađajući njegovo dete, koje sad raste u Petrašinovoj kući, kući Savinog kuma i najboljeg druga, koji se nikad nije pomirio sa neuzvraćenom ljubavlju koju je osećao prema Mariji. Obeleženi ratnim iskustvom i nesrećnim ljubavima, i Sava i Petrašin su izgubljeni u sopstvenom životu, pored male Dunje, koju obojica smatraju svojim detetom.

NagradeUredi

  • Filmski festival u Herceg-Novom: Zlatna mimoza za najbolji , najbolju žensku ulogu, scenografiju, kostim, kameru i ton
  • Nagrada „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu Glumačkog festivala u Nišu - Kalina Kovačević
  • Kandidat SiCG za učešće u konkurenciji za 77. nagradu Oskar, za 2004. godinu u kategoriji dugometražnih igranih filmova snimljenih u zemljama van engleskog govornog područja.

VezeUredi

Eksterni linkoviUredi