Jeremiah Johnson

Jeremiah Johnson je američki vestern film snimljen 1972. godine u režiji Sydneya Pollacka. Temelji se na romanu The Mountain Man Vardisa Fishera, kao i biografskoj knjizi Raymonda W. Thorpa i Roberta Bunkera, posvećenoj znamenitom gorštaku Liver-Eating Johnsonu. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Robert Redford je bivši američki vojnik koji nakon službe u meksičko-američkom ratu odlazi u teško pristupačne i tada neistražene Stjenovite planine kako bi okušao sreću kao usamljeni lovac i trgovac krznom. Radnja prati kako se nakon početnog nesnalaženja skrasi u planinama, postaje vješt lovac, te čak stiče i vlastitu porodicu, ali kako će je izgubiti u sukobu sa Crow Indijancima protiv kojih će sam krenuti u višegodišnji krvavi osvetnički pohod.

Jeremiah Johnson
RežijaSydney Pollack
ProducentJoe Wizan
ScenarioEdward Anhalt
John Milius
sinopsis: Raymond W. Thorp
Robert Bunker
PredložakMountain Man; autor:
Vardis Fisher
Crow Killer; autor:
Raymond W. Thorp & Robert Bunker
UlogeRobert Redford
Will Geer
MuzikaTim McIntire
John Rubinstein
FotografijaDuke Callaghan
MontažaThomas Stanford
StudioSanford Productions (III)
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
7. 5. 1972 (1972-05-07) (Cannes)
Trajanje108 min.
116 min. (originalna "roadshow" verzija sa uvertirom)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,1 mil. $[1]
Bruto prihod44,693.786 $[2]

Scenario za film je napisao mladi, ali tada već ugledni John Milius, a originalno je bilo zamišljeno da naslovnu ulogu tumači Clint Eastwood, a režira Sam Peckinpah. Međutim, ispostavilo se da se Peckinpah i Eastwood ne slažu, te je, nakon što je Eastwood krenuo raditi na Prljavom Harryju uloga povjerena Redfordu, koji je tada bio na vrhnucu popularnosti. On je, pak, studio uspio uvjeriti ne samo da angažiraju Pollacka, sa kojim je bio radio u This Property Is Condemned, nego i da, umjesto studija, koriste autentične planinske lokacije u državi Utah, odakle je rodom bila njegova supruga, i koju je prihvatio kao vlastiti dom. Iako su snimanje obilježile vremenske neprilike i neočekivano velika količina snijega, Redford i Pollack su uspjeli film dovršiti u roku i okviru predviđenog budžetu.

Nakon što je premijerno prikazan na Kanskom festivalu, prilikom komercijalne distribucije je doživio veliki uspjeh, te postao sedmi najgledaniji film godine u američkim kino-dvoranama. To se često tumačilo time da je Jeremiah Johnson inzistirao na naturalističkom prikazu svakodnevnice Divljeg Zapada, koje je prikazano kao mjesto velike prirodne ljepote, ali i izuzetnih opasnosti i životnih poteškoća. Film se osim trendova karakterističnih za tada popularni revizionistički vestern naslanjao i na tada sve jači trend ekološki angažiranih hollywoodskih ostvarenja, prije svega kroz prikaz netaknute američke divljine u kojoj nasilje i sukobi dolaze kao posljedica dolaska moderne civilizacije. Jeremiah Johnson se često navodi kao jedno od najboljih ostvarenja svog vremena, odnosno u Redfordovoj i Pollackovoj karijeri.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Callan, Michael Feeney (15. V 2012). Robert Redford: The Biography. New York, New York: Vintage Books. ISBN 0307475964. 
  2. „Jeremiah Johnson, Box Office Information”. The Numbers. Nash Information Services, LLC. Pristupljeno 21. I 2012. 

Vanjske veze uredi