Jelisaveta Nemanjić

'Jelisaveta Nemanjić, poznata i kao Elizabeta Nemanjić, (Ras 1270 - Bosna 1331) je bila srpska i sremska princeza iz porodice Nemanjić i bosanska banica kao supruga bana Stjepana I Kotromanića.

Jelisaveta Nemanjić
SupružnikStjepan I Kotromanić
DjecaMiroslav
Ulirh
sin
Stjepan II Kotromanić
Katarina, kćerka bana Stjepana I
Marija od Bosne
Vladislav Kotromanić
Ninoslav Kotromanić
DinastijaNemanjići , zatim Kotromanići
OtacStefan Dragutin
MajkaKatalina Arpad
Rođenjeoko 1270
Bosanska banovina
Smrt1331.
Srebrenik
Mjesto sahraneMile?
Stefan Vladislav II, kralj Srema (1316-1325)

Jelisaveta je bila kćerka srpskog kralja Stefana Dragutina iz dinastije Nemanjića i ugarske princeze Katarine iz dinastije Arpadovića.Pored Jelisavete Dragutin i Katarina su imali još nekoliko djece :

Jelisaveta je mladost provodila u Sremu. U kasnu jesen 1284. godine u Vrhbosni udala se za bosanskog tadašnjeg princa i budućeg bana Stjepana I. Njihov brak je bio pokušaj ostvarivanja alijanse između Prijezde I i Jelisavetinog oca Dragutina.Ban Stjepan i Jelisaveta su imali barem šestero djece :

Banica Jelisaveta je ostala udovica 1314. godine. Pošto je Stjepanov nasljednik, njen sin, Stjepan II, bio maloljetan, Jelisaveta je nakratko preuzela de facto vlast. Međutim, banica Jelisaveta je sa svojom djecom bila prisiljena skloniti se u Dubrovnik iste godine jer je uvidjela da ne može očuvati za njih vlast nad Bosnom. Njen bijeg u Dubrovnik je bio prvi od mnogobrojnih kasnijih odlazaka bosanskih plemića u egzil u Dubrovnik. Ne zna se do kada su Jelisaveta i njena djeca ostali u Dubrovniku. Jelisaveta je u sinovo ime izdavala povelje, a njeno se ime uglavnom pojavljivalo prije imena njenog sina.[2] Umrla je oko 1331. godine.

Nakon Jelisavete, sljedeća banica Bosne bila je njena snaha i imenjakinja, Elizabeta Ortenburška. Nakon izumiranja dinastije Nemanjić, Jelisavetin unuk, Tvrtko I Kotromanić, je polagao pravo na srpsku krunu kao unuk Jelisavete Nemanjić.

Porodično stablo uredi

Jelisaveta je patrilinearno bila potomak srpske dinastije Nemanjića, a matrilinearno potomak turskog plemena Kumana.