Jeca Senić (djevojački Čučković; Obljaj kod Gline, 25. IV. 1933. — 27. VII. 2011), likovna pedagoginja i baranjska likovna umjetnica. Živjela je i radila u Belom Manastiru.

Jeca Senić
Baranjska slikarica
Rođenje(1933-04-25)25. 4. 1933.
Obljaj kod Gline, Kraljevina Jugoslavija
Smrt27. 7. 2011. (dob: 78)
Beli Manastir, Republika Hrvatska
PočivalištePravoslavno groblje u Belom Manastiru
Nacionalnostsrpska
Ostala imenaJelena Senić (na crkvenom krštenju)
Državljanstvohrvatsko (ranije jugoslovensko)
ObrazovanjeViša pedagoška škola
Alma materNovi Sad
Zanimanjelikovna pedagoginja
Poznat/a polikovnim umjetninama
Suprug/apok. Sreten Senić, pedagog
Djecasin Goran Senić (živi u Somboru)
Nagradeza unapređivanje nastave likovne kulture

Životopis uredi

Rođena je na Baniji, u mjestu Obljaj, koje je 1948. godine podijeljeno na Mali Obljaj (u kome je rođena) i Veliki Obljaj. Njena se porodica prije Drugog svjetskog rata doselila u Baranju. Uoči rata porodica se vratila na Baniju s mišlju da će tamo lakše prebroditi ratne nedaće, ali je teško stradala. Rat su preživjele samo Jeca i njena majka, a one su od 1946. godine ponovo živjele u Baranji, u Belom Manastiru, gdje je Jeca završila osnovnu školu.

Godine 1962. završila je Višu pedagošku školu u Novom Sadu – Grupa za likovno vaspitanje i istoriju. Kao nastavnik likovnog odgoja i historije radila je u opštini Glina (1962-1964) i opštini Dvoru na Uni (1964-1967; mjesto Rujevac), a potom godinama kao nastavnik likovnog odgoja u Osnovnoj školi "Jovan Lazić" u Belom Manastiru (i područnim školama u Bolmanu i Petlovcu), sve do penzionisanja 1991. godine.

Umjetnički rad uredi

Bavila se slikarstvom te oslikavanjem keramičkih tanjira (uglavnom motivima ptica iz Kopačkog rita) i izradom predmeta i unikatnog nakita od keramike.

Izlagala je na petnaestak zajedničkih izložbi u Belom Manastiru, Dardi, Osijeku i Mohaču (Mađarska). U maju 2010. godine imala je samostalnu izložbu u predvorju belomanastirskog kina u organizaciji Kluba žena liječenih na dojci Mamma Beli Manastir, Centra za kulturu Grada Belog Manastira i Foto-kino kluba "Baranja-film" Beli Manastir.

Bila je jedna od 22 likovne umjetnice koje su izlagale na velikoj likovnoj izložbi Baranjske bisernice u martu 2011. godine. Obje njene slike (akvarel "Požar" i suhi pastel "Stara vrba") uvrštene su u katalog te izložbe.

Kao likovni pedagog dobitnica je niza nagrada i priznanja za rad na unapređivanju likovne kulture.

Tehnike uredi

U slikanju se koristila različitim tehnikama: akvarel, gvaš, kolaž, suhi pastel, ulje na platnu.

Napomena uredi

Na crkvenom krštenju Jeca Senić je dobila ime Jelena, a zvali su je Jeca. Sticajem okolnosti, poslije Drugo svjetskog rata u zvanične dokumente upisana je pod imenom Jeca.

Galerija uredi

Izvori uredi