Jean Henri Becays Ferrand

Jean Henri Becays Ferrand ili Jean Marie Begais Ferrand de la Caussade (10. septembar 1736 – 28. novembar 1805) bio je francuski vojskovođa koji se istaknuo na početku Rata Prve koalicije

Jean Henri Becays Ferrand
Jean Henri Becays Ferrand
Jean Henri Becays Ferrand
Jean Henri Becays Ferrand
Karijera
Čin divizijski general
Važnije bitke *Rat za austrijsko nasljedstvo
Rod vojske pješadija

Rođen u plemićkoj porodici, još kao dijete se priključio kraljevskoj vojsci i njenoj pukovnijiNormandie, te kao 10-godišnji dječak sudjelovao u Ratu za austrijsko nasljedstvo, boreći se kod Lauffelda i Bergen op Zooma. Poslije toga je sudjelovao i u Sedmogodišnjem ratu, te je godine 1760. teško ranjen u Kloster Kampena. Za svoje je zasluge dobio čin kapetana.

Nakon Revolucije je godine 1791. dobio čin pukovnika te mjesto zapovjednika tvrđave Valenciennes. Sljedeće je godine, nakon izbijanja Rata Prve koalicije, zapovijedao lijevim krilom Sjeverne armije u bitci kod Jemappesa. U proljeće 1793. godine mu je njen zapovjednik Charles François Dumouriez nakon tajnog sporazuma sa Austrijancima dao nalog da preda tvrđave Condé-sur-l'Escaut i Valenciennes, a što je Ferrand odbio učiniti. Nakon bitke kod Famarsa se Ferrand sa dijelom ljudstva našao u Valenciennesu koga je branio tokom dvomjesečne opsade. Ona je završena njegovom predajom, uz uvjet da sa ljudstvom bez oružja napusti grad. Ferrand je zbog toga, ali i plemićkog porijekla, došao pod sumnju Odbora javnog spasa te je uhapšen i zatvoren. Za razliku od mnogih kolega je uspio preživjeti jakobinsku strahovladu te je pušten nakon termidroskog prevrata. Napoleon ga je godine 1800. godine imenovao prefektom Meuse-Inférieure, sa koga se mjesta povukao zbog lošeg zdravlja.

Literatura uredi