Jay Gorney (Bjalistok, 1894 - 14. jun 1990), rođen kao Abraham Jacob Gornetzsky, bio je američki kompozitor specijaliziran za filmsku i kazailišnu muziku. Rodio se u jevrejskoj porodici u tadašnjem Ruskom Carstvu; kada je imao 12 godina, porodica mu je jedva izbjegla pogrom u rodnom Bjalistoku, te je nakon toga emigrirala u SAD. Otac mu se doselio u Detroit i zaposlio kao inženjer u Ford Motor Company; mladi Jay je otkrio talent za muziku nakon što mu je majka kupila klavir. Već nakon dvije godine je dobio prvi posao - pijanista koji je pratio radnju u nickleodeon kino-dvorani. Kao pijanist je uzdržavao studij na Michiganskom univerzitetu gdje je 1919. diplomirao pravo.

Iako se povremeno bavio pravom, odlučio se u potpunosti posvetiti muzici, te se zajedno sa suprugom preselio u New York i zaposlio u Tin Pan Alley. Tamo je upoznao tekstopisca Yipa Harburga s kojim će započeti dugu i plodnu suradnju. Njihovo najpoznatije djelo je pjesma Brother, Can You Spare a Dime? iz 1931. godine, koja je postala svojevrsna himna svih žrtava Velike depresije. Partnerstvo s Harburgom je okončano kada je Gorneyeva supruga s njim započela ljubavnu vezu, a potom se razvela od Gorneya.

Gorney se oženio po drugi put. Iz drugog braka je dobio kćerku Karen Lynn Gorney, poznatu po ulozi u znamenitom filmu Groznica subotnje večeri.


Eksterni linkovi uredi