Ralje (eng. Jaws) američki film zasnovan na bestseleru "Ralje" Petera Benchleyja. Film je režirao Steven Spielberg, dok su glavne uloge imali Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss i Lorraine Gray.

Jaws
RežijaSteven Spielberg
ProducentDavid Brown
Richard D. Zanuck
ScenarioRoman:
Peter Benchley
Scenarij:
Peter Benchley
Carl Gottlieb
Nepotpisan:
Howard Sackler
UlogeRoy Scheider
Robert Shaw
Richard Dreyfuss
Lorraine Gary
MuzikaJohn Williams
FotografijaBill Butler
MontažaVerna Fields
DistribucijaUniversal Studios
Datum(i) premijere1975.
Trajanje124 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet$7,000,000
Web stranicahttp://jaws25.com
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Ralje 2
Jaws na Internet Movie Database

Radnja filma započinje legendarnom scenom u kojemu velika bijela psina napada i ubija jednu djevojku, potaknuvši napetost i brigu u malom obalnom gradu, koji ovisi o prihodima od turizma.

Za filmsku glazbu pobrinuo se skladatelj John Williams i 1976. za nju dobio Oscara. Glazba je energična i napeta i odlično manipulira emocijama gledatelja, pojačavajući osjećaj straha i iščekivanja. Glazbena tema napada velike bijele psine je naprosto nezaboravna.

Ralje su u početku proglašene nezrelim i sezonskim kinohitom, međutim probile su sve rekorde gledanosti i ostvarile prihod od 470.653.000 dolara i s time bile najkomercijalniji film sve do Zvjezdanih ratova.

Kritike

uredi

Većina kritičara jako je hvalila film. Roger Ebert mu je dao 4 od 4 zvijezde: "Spielbergove "Ralje" su senzacionalno učinkovit akcijski film, strašan triler koji funkcionira tim bolje jer je nastanjen likovima koji su razvijeni u ljudska bića koje upoznamo i brinemo za njih. Film je strašan poput "Egzorcista", a opet nekako sa nježnijom vrstom strave"[1]. James Berardinelli također mu je dao 4 od 4 zvijezde: "Kada se radi o ovakvoj vrsti trilera, nijedan film dosad nije uspio nadvisiti "Ralje", iako su mnogi pokušali. A, kako godine prolaze, čini se sve manje vjerojatnijim da će bilo što uopće i približiti mu se"[2].

Arsen Oremović mu je dao tri od četiri 'kritičarska prsta': "Na granici između horora i filma katastrofe, film je pokazao sve vrline Spielbergova rukopisa, koji će kasnije potvrditi u svojim kasnijim megahitovima. Ne povodeći se za banalnim plašenjem gledatelja umjetno stvorenom nemani, koji prvi put vidimo tek u drugoj polovici filma, ali nas zato hvata jeza od njezinih subjektivnih kadrova, Spielberg je pokazao izvanrednu darovitsot za iznšenje priča, vođenje gledateljevih emocija u rasponu od paničnog straha do osjećajnosti te majstorski osjećaj za dočaravanje likova i okoline koju oslikava"[3].

Nastavci

uredi

Uslijedila su tri sve lošija nastavka, s kojima Steven Spielberg nije imao nikakve veze.

Izvori

uredi
  1. „Jaws::rogerebert.com:: Reviews”. Arhivirano iz originala na datum 2006-08-03. Pristupljeno 2011-08-19. 
  2. James Berardinelli - Jaws review
  3. Večernji list; Tko gleda zlo ne misli; 14. 6. 1996.

Eksterni linkovi

uredi