Javm al-Inzar (arap. یوْمُ الْاِنذار‎, dosl. dan upozorenja) ili Davat zul-Aširah (arap. دعوة ذو العشیرة, dosl. poziv rodbini) je naziv za događaj iz rane islamske historije koji se odigrao 613. godine. Prenešen je u hadisima i šijitski muslimani ga koriste kao dokaz Alijevoj tvrdnji da je on jedini pravedni nasljednik Muhameda.

Poziv najbližoj rodbini uredi

Prije nego što je to počeo činiti javno, Muhamed je tri godine u tajnosti propovijedao poruke islama. Tokom 613. odnosno četiri godine nakon revelacije, okupio je članove klana Banu Hašim s ciljem da ih pozove u islam, no prekinuo ga je Abu Lahab i potom su svi napustili gozbu. Kasnije, Muhamed je naredio Aliju da ponovo okupi 40 rođaka i na drugom sastanku im je javno obznanio islam, pozivajući ih da mu se pridruže. Okupljenima se obratio riječima:

Zahvaljujem se uzvišenom Bogu na Njegovoj milosti. Tražim od Boga zaštitu i uputu. Vjerujem u Njega i pouzdam se u Njega. Svjedočim da nema boga osim Alaha, On nema druga, i ja sam Njegov poslanik. Bog mi je objavio da vas pozovem u Njegovu vjeru riječima: I opominji rodbinu svoju najbližu! Stoga Vas upozoravam i pozivam da posvjedočite da nema boga osim Alaha i da sam ja njegov poslanik. O sinovi Abdul-Mutaliba, nitko vam nikada nije donio išta bolje od ovoga što vam ja donosim sada. Ako prihvatite, vaše bogatstvo bit će osigurano na ovom i na budućem svijetu. Tko će me od vas podržati u provođenju ove svete dužnosti? Tko će sa mnom podijeliti teret ovog posla? Tko će prihvatiti moj poziv? Tko će od vas biti moj namjesnik i pomagač?

– Muhamed

Ali je bio jedini koji je prihvatio Muhamedov poziv. Muhamed mu je isprva rekao da sjedne i pričeka da vidi hoće li netko stariji prihvatiti njegov poziv. Po drugi put upitao je isto članove Banu Hašima, međutim, ponovo je pristao samo Ali. Muhamed ga je još jednom zamolio za strpljenje i okupljenima postavio ista pitanja po treći put, no opet je Ali jedini dao pozitivan odgovor. Ovog puta Muhamed je prihvatio njegovu ponudu, primakao se Aliju i obratio prisutnima: "Ovo je moj zamjenik, nasljednik i pomagač! Slušajte ga i pokoravajte mu se!". U drugoj verziji predaje stoji da je Muhamed grleći Alija rekao: "Pogledajte mog brata, mog zamjenika i nasljednika. Slušajte njegove riječi i pokoravajte mu se!".

Povezano uredi

Literatura uredi