Džejson Vurhis je glavni lik iz serijala filmova Petak 13. Prvi put se pojavio u filmu Petak trinaesti, gde ga je glumio, tada petnaestogodišnjak, Eri Leman, kao sin kamperske kuvarice Pamele Vurhis. Džejson je kreiran od straneViktora Milera, uz doprinos: Rona Kurza, Šin Kaningema i Toma Savinija. U početku, Viktor Miler nije nameravao da Džejson bude glavni lik u serijalu, ali je kasnije postao glavni lik. Najpoznatiji glumac koji je glumio Džejsona jeste Kejn Hoder. On je jedini koji ga je glumio više od jedanput, tačnije četiri puta.

Jason Voorhees
Prvo pojavljivanje Petak 13. (1980)
Poslednje pojavljivanje Petak 13 (2009)
Informacije
Pol muški
Godine 70
Datum rođenja 13. juni 1946
Zanimanje serijski ubica
Porodica Pamela Voorhees (majka)
Tumač Ari Lehman (dječak)
Warrington Gillette
Steve Daskewisz
Richard Brooker
Ted White
Tom Morga
C. J. Graham
Kane Hodder
Ken Kirzinger
Derek Mears

Džejsonov fizički izgled se kroz serijal dosta puta menjao. Hokejašku masku Džejson je počeo da nosi tek u trećem delu. Pre toga, preko glave je nosio vreću za krompire kako drugi ljudi ne bi mogli da vide njegovo deformisano i unakaženo telo. U šestom delu, stvaraoci filma Džejsonu daju nadljudsku snagu i moć regeneracije. Postoje dva razloga Džejsonovog ubijanja drugih tinejdžera: zato što su ga kao malog druga deca udavila u jezeru, a drugi je zato što je jedna od devojaka iz kampa u samoodbrani odrubila glavu Džejsonovoj majci, Pameli Vurhis.

Filmovi uredi

Džejsonovo prvo pojavljivanje u filmu je bilo u originalnom filmu Petak 13. U tom filmu, Džejson ima 11 godina. U filmu on je prikazan u sećanju njegove majke Pamele i u snu devojke Alis, glavne uloge u filmu. Pamela je htela da ubije sve tinejdžere u kampu, kriveći vaspitače što nisu bili pazili na malog Džejsona.

Džejsonovo drugo pojavljivanje bilo je u nastavku, Petak 13. II. Džejson, za koga se ispostavlja da je preživeo davljenje i odrastao u šumi Kristalnog jezera kao pustinjak, ide da ubije Alis, da bi se osvetio za smrt svoje majke. Nakon što je ubio Alis, vraća se na Kristalno jezero u svoj pustinjački život. Pet godina kasnije grupa mladih odlazi u novootvoreni centar za obuku kampovskih vaspitača, lociran u neposrednoj blizini nekadašnjeg kampa Kristalno jezero (kojem su lokalne vlasti nakon masakra zabranile pristup). Džejson, sa vrećom preko glave, ubija tinejdžere jednog po jednog. Džini Fild, jedina preživela, pronalazi Džejsonovu kolibu gde vidi istrunulu glavu Pamele Vorhiz. Džini se prerušava u Pamelu da bi zbunila Džejsona da poveruje da mu je majka vaskrsnula, i uz pomoć svog mentora Pola Holta najzad savladava Džejsona i uspeva da mu mačetom proseče rame. Džejson je ostavljen da umre, a vozilo hitne pomoći odvozi Džini u bolnicu.

U filmu Petak 13. III, Džejson se, zavaravajući trag policiji, skriva u ambaru ranča porodice Higins, nedaleko od Kristalnog jezera. Džejson, ovoga puta bez maske, kreće da ubije tinejdžere koji su sa Kris Higins došli da provedu vikend na izletu, jednog po jednog. Posle ubijanja jedne žrtve (šaljivdžije po imenu Šeli), Džejson pronalazi tu legendarnu hokejašku masku. Kris, jedina preživela, zabija mu sekiru u glavu na kraju filma.

U sledećem delu, Petak 13. IV: Poslednje poglavlje, policija pronalazi Džejsonovo naizgled mrtvo telo i odvozi ga u lokalnu mrtvačnicu. Nakon toga, on dolazi sebi i ubija dežurnu medicinsku sestru i lekara, nakon čega se vraća na Kristalno jezero. Tamo ubija grupu tinejdžera koji su iznajmili kuću za odmor i priredili žurku. Zatim proganja devojku po imenu Triš i njenog mlađeg brata, Tomija Džarvisa. Dok je Džejson jurio Triš, Tomi se sakrio u svojoj sobi i ošišao na ćelavo da odvrati pažnju Džejsonu, podsetivši ga na njegovu mlađu verziju. U jednom trenutku, Triš probija Džejsonu lobanju mačetom, a Tomi ga dokrajči istom.

Petak 13. V: Novi početak prati odraslog Tomija Džarvisa koji je premešten u ludnicu zbog traume uzrokovane događajima izPoslednjeg poglavlja. Tomi je opterećen košmarima u kojima se Džejson vraća iz groba. Nakon što jedan pacijent (Viktor Dž. Feden) ubije sekirom drugog (Džoija), bolničar iz hitne pomoći po imenu Roj Barns (za koga se ispostavi da je Džoijev otac) se prerušava u Džejsona i postaje imitator ubica. U tom filmu Džejson se pojavljuje samo kroz Tomijeve snove i halucinacije.

U šestom delu po imenu Petak 13. VI: Džejson je živ Tomi biva pušten iz ludnice. On posećuje Džejsonov grob. Želeći da zauvek uništi Džejsonovo telo, on ga nenamerno oživljava. Tačnije, Džejsona je pogodio grom. Tomi uspeva da pobegne od Džejsona. Džejson je dobio nadljudsku snagu i moć regeneracije i uputio se ka Kristalnom jezeru, koje je sada preimenovano u Forest Grin, gde opet počinje sa svojim krvavim pirom. Na kraju filma, Tomi uspeva da namami Džejsona u jezero i da ga lancima veže za stenu na dnu jezera. Tomi beži ostavljajući Džejsona da umre.

Sledeći film je Petak 13. VII: Nova krv, Džejson je oslobođen uz pomoć moći telekineze devojke po imenu Tina Šepard. Ona je pokušavala da oživi svog oca Džona (kojem je kao dete na isti način došla glave), a greškom je oživela Džejsona. Džejson počinje da ubija sve koji dolaze na Kristalno jezero. Nakon borbe sa Tinom, Džejson je odvučen natrag u vodu od strane Tininog oca, kojeg je ona tek na kraju uspela da na kratko oživi.

U osmom delu, Petak 13. VIII: Džejson osvaja Menhetn, Džejsona je oživeo kratak spoj na podvodnom električnom kablu. On proganja grupu maturanata lokalne gimnazije, koji putuju brodom na ekskurziju u Njujork. Džejson se ukrcava na brod i izaziva brodolom u oluji, a na Menhetnu ubija sve preživele koji su uspeli da se spasu čamcem, osim Reni i Šona. On ih juri do kanalizacije, gde biva poplavljen toksičnom kiselinom i umire.

Deveti deo, Džejson odlazi u pakao: Poslednji petak, prati Džejsona koji je oživeo na neobjašnjen način i vratio se na Kristalno jezero. Džejson biva napadnut od strane agenata FBI-aja koji mu postavljaju zasedu i eksplozivom ga raznose u paramparčad. Međutim, Džejson i dalje opstaje tako što njegova duša ulazi iz jednog (mrtvog) tela u drugo. Iako se ne prikazuje fizički kroz veći deo filma, Džejson saznaje da ima polusestru Dajanu i nećakinju Džesiku, koje ga jedine mogu zauvek ubiti, jer to može jedino krvni srodnik. Pred kraj filma, Džejson biva izboden od strane njegove nećakinje. Na kraju, ruka Fredija Krugera ga odvlači u pakao.