Jason Becker

američki gitarist

Jason Becker (22. srpnja 1969.) je američki gitarist. U dobi od 16 godina, postao je sa prijateljem Martyjem Friedmanom član dueta Cacophony.

Jason Becker
Lični podaci
Datum rođenja22. srpnja 1969.
Mjesto rođenjaSjedinjene Države,
Zanimanjeglazbenik
Muzički rad
Period aktivnosti1986. - danas
ŽanrNeo-classical metal, instrumental rock, speed metal, heavy metal
Instrumentgitara, bas gitara, klavijature
Ostalo
Službene straniceSlužbene stranice

Stil uredi

Stil sviranja je tipičan za gitariste neoklasičnog heavy metal stila. Proučavao je djela Paganinija, virtuoznog svirača violine. Becker je bio poznat po svojem iznimno brzom sviranju.

Glazbeno odrastanje mu je bilo vezano uz Martyja Friedmana, sa kojim je napisao velik broj pjesama. Sa bendom Cacophony su bili na turneji u Japanu i diljem SAD-a . 1988 je izdao svoj prvi solo album Perpetual Burn.

Bolest uredi

U dobi od 20 godina, pridružio se bendu Davida Lee Rotha, što je u to vrijeme bilo smatrano odličnim za novog gitarista (na tom mjestu je zamijenio Stevea Vaia). Za vrijeme snimanja albuma A Little Ain't Enough počeo je osjećati slabost u lijevoj nozi. Ubrzo mu je dijagnosticirana bolest ALS, poznatija kao bolest Loua Gehriga, te su mu liječnici prognozirali još 5 godina života. Prsti su mu postajali sve sporiji, te je jedva završio snimanje albuma koristeći posebne žice. Za njegovu bolest znao je u to vrijeme samo prijatelj Steve Hunter. Iako je uspio završiti album (koji je kasnije prodan u zlatnoj nakladi), morao je napustiti bend zbog nemogućnosti da nastupa na pozornici.

Daljnja karijera uredi

Jason Becker je izdao još tri albuma. 1996 godine je izdao album Perspective, 1999 Raspberry Jams, a 2003 Blackberry Jams. Album „Perspective“ je instrumentalni album koji je skladao potpuno sam (izuzev pjesme „Meet me in the morning“ čiji je autor Bob Dylan). Skladanje pjesama s tog albuma počelo je prije nego mu je bolest potpuno oduzela sve sposobnosti. Budući da više nije mogao svirati gitaru, skladao je na klavijaturama. Nakon što više nije bio sposoban niti svirati klavijature, njegov prijatelj i glazbeni producent Mike Bemesderfer mu je pomogao u vezi programa za računalo. Preko tog programa, pokretima očima i pomicanjem brade, mogao je skladati nakon što više nije imao sposobnosti niti govoriti.

Jason komunicira očima na jedinstven način koji je razvio sa svojim ocem.

Albumi „Raspberry Jams“ i „Blackberry Jams“ sadrže neke neobjavljene demo snimke, te neke demo snimke koje su kasnije objavljene na drugim albumima. Također su izdana dva albuma kao počast Jasonu na kojima su mnogi gitaristi svirali njegove pjesme. Zarada od tih albuma je poslana njemu za pomoć protiv bolesti.

Trenutno postoji plan za snimanje filma o njegovom životu koji bi se zvao Mr. Tambourine Man (po istoimenoj pjesmi Boba Dylana).

Uskoro slijedi i objavljivanje albuma „Best of Jason Becker“, koji će sadržavati neke njegove najbolje pjesme, kao i nove pjesme koje je skladao.

Diskografija uredi

Cacophony

Solo

David Lee Roth

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi