Jasminka Domaš

Jasminka Domaš (Banja Luka, 5. 9. 1948) hrvatska spisateljica, novinarka i znanstvenica.

Jasminka Domaš
Rođenje5. 9. 1948. (1948-09-05) (dob: 75)
Banja Luka, FNR Jugoslavija
NacionalnostHrvatica
EtnicitetŽidovka[1][2]
DržavljanstvoHrvatska
Alma materFakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu
Zanimanjespisateljica

Biografija uredi

Jasminka Domaš rođena je u Banja Luci 5. 9. 1948 godine. Diplomirala politologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirala je biblijski i suvremeni judaizam. Specijalizirala se za problematiku nacionalnih manjina i međureligijske odnose. Suradnica je mnogih domaćih i stranih časopisa. S područja judaizma objavila je više od tri stotine priloga. Gost je predavač na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu - Studij religijske kulture. Suradnica je više teoloških fakulteta u Hrvatskoj na kojima predaje judaizam. Od 1995 do 1998 godine snimila je više od dvije stotine dokumentarnih svjedočanstava za američku Zakladu za vizualnu povijest Preživjeli svjedoci holokausta, čiji je osnivač i predsjednik Steven Spielberg. Članica je Svjetske konferencije religija za mir, hrvatskog P.E.N.-a i Hrvatskog društva pisaca. Obnašala je razne dužnosti u Židovskoj općini Zagreb, te i nadalje obnaša u Kulturnom društvu "Miroslav Šalom Freiberger" i Hrvatskom helsinškom odboru. Više godina bila je predsjednica Udruge za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj. U Bet Israelu obnaša dužnost glasnogovornice. Jedna je od rijetkih židovskih spisateljica u Hrvatskoj, a pojedina su joj književna djela objavljena i na njemačkom, engleskom, talijanskom, češkom i slovenskom jeziku. Zapažen je i njezin doprinos međureligijskoj suradnji i zauzimanju za ljudska prava. Više od dvadeset godina na Prvom programu Hrvatskog radija objavljuje priloge iz judaizma u emisiji "Duhovna misao".[2] Magistar je teoloških znanosti i napisala je više televizijskih scenarija.[3]

Bibliografija uredi

  • 1996 Obitelj - Mišpaha
  • 1997 Tjedne minijature slobode (zbirka kratkih priča)
  • 1999 Šabat šalom (prikaz židovskih vjerovanja i običaja u nizu kratkih eseja)
  • 2000 Biblijske priče - prinos razumijevanju biblijskih značenja
  • 2001 Rebeka u nutrini duše (roman)
  • 2003 Židovska meditacija - istraživanje mističnih staza judaizma
  • 2004. Knjiga o ljubavi ili kako sam srela Anu Frank - (roman koji se bavi ulogom žene u suvremenom društvu)
  • 2006. Kabalističke poruke
  • 2008. 72 imena Boga
  • 2010. Nebo na zemlji (roman)
  • 2013. I BOG moli - prinos istraživanju usmene židovske predaje
  • 2014. Žena sufi (zbirka poezije na hrvatskom i engleskom jeziku)
  • 2014. Dan po dan - židovska duhovnost
  • 2015. Glasovi, sjećanja, život - prilog istraživanju povijesti židovskih obitelji
  • 2016. Duša je nebo (meditativna poezija)
  • 2017. Izabrana, život Edith Stein
  • 2018. Ako tebe zaboravim (povijesno dokumentarna monografija)

Obitelj uredi

Knjigu Obitelj objavili su židovsko Kulturno društvo "Miroslav Šalom Freiberger" i Novi liber iz Zagreba 1996 godine. Hrvatski kulturni centar iz Eisenstadta, uz potporu austrijskog saveznog kancelarstva i vlade Burgenlanda knjigu je objavio na njemačkom i engleskom jeziku 2002 godine. U toj je knjizi Jasminka je istražila povijest i sadašnjost židovske zajednice u Hrvatskoj i njezinu ukorijenjenost u kulturu, gospodarski i duhovni život Hrvatske i Europe.

Biblijske priče uredi

Biblijske priče - prinos razumijevanju biblijskih značenja, objavili su Židovska općina Zagreb i Kulturno društvo "Miroslav Šalom Freiberger", 2000 godine. Biblijski tekstovi nisu samo osnovica za vjerničko židovstvo i kršćanstvo te u velikoj mjeri i za islamsku religiju nego se mogu promatrati i kao glavna sastavnica zapadne civilizacije. Uz vjerodostojne izvore i tumačenja u knjizi se razotkriva stvarna dubina značenja biblijskih priča.

Rebeka u nutrini duše uredi

Roman Rebeka u nutrini duše objavljen je na hrvatskom jeziku u izdanju Židovske općine Zagreb i Kulturnog društva "Miroslav Šalom Freiberger" 2001, a na talijanskom 2003 godine u izdanju nakladničke kuće La mongolfiera te na njemačkom jeziku u izdanju austrijskog kitab- verlaga. Rebeka simbolizira sudbinu Židova u Holokaustu, ali uključuje i bitno pitanje današnjice: je li dovoljno biti različit pa da se ljudsko biće pretvori u žrtvu. To je ujedno i potresan zapis o ljubavi, vjeri i nadi.

Židovska meditacija uredi

Židovska meditacija - istraživanja mističnih staza judaizma djelo je objavljeno 2003 godine u izdanju MISL iz Zagreba. Židovska gnoza stara je preko dvije tisuće godina, od židovskoga gnosticizma na prijelazu u novu eru, Mekavah misticizma zasnovanoga na Ezekijelovoj viziji do Kabale utemeljene u 12. i 13. stoljeću u Španjolskoj i južnoj Francuskoj. U toj knjizi Jasminka Domaš daje pregled različitih meditativnih tehnika uz tumačenje mnogih pojmova iz židovskog misticizma. U knjizi je i kabalistički rječnik.

Knjiga o ljubavi ili kako sam srela Anu Frank uredi

Knjiga o ljubavi ili kako sam srela Anu Frank, Židovska općina Zagreb, 2004. Riječ je o romanu koji se bavi ulogom žene u suvremenom društvu. Ujedno je i vrlo zanimljiv vodič po Amsterdamu i sjećanje na Anu Frank sa svim pitanjima vezanim uz Holokaust i stradanje.

Kabalističke poruke uredi

Kabalističke poruke, objavljene u Zagrebu 2006. MISL. U kratkoj i poučnoj formi autorica otvara za čitatelje hermetizam židovske mistične misli.

72 imena Boga uredi

72 imena Boga, sastoji se od 72 meditacije. Knjiga je objavljena 2008. Zagreb, nakladnici Židovska vjerska zajednica Bet Israel i POP&POP.

Nebo na zemlji uredi

Nebo na zemlji, izdavači Fraktura, Bet Israel, Zagreb,2010. Roman o obiteljskoj kronici o tri generacije žena od kojih se svaka bori ostvariti svoj život na najbolji način.

I BOG moli uredi

I BOG moli, nakladnici Bet israel i Stajer Graf, Zagreb, 2013. To jedinstveno djelo  veoma je vrijedan prinos istraživanju usmene židovske predaje kakav u Hrvatskoj dotad nije objavljen.

Žena sufi uredi

Žena sufi, Zagreb,2014., nakladnici Bet Israel, Biokova. Zbirka poezije na hrvatskom i engleskom jeziku o metafizici svakodnevice.

Dan po dan uredi

Dan po dan - židovska duhovnost, Litteris i Bet israel, Zagreb, 2014. Prilozi u knjizi govore o biti židovske duhovnosti u sklopu istraživanja mističnih staza judaizma. Knjiga je poput duhovne mape koja pruža čitateljima sigurnost u nesigurnom svijetu. Priskrbila si je veliku popularnost kod čitalačke publike.

Glasovi, sjećanja, život uredi

Glasovi, sjećanja, život, Bet Israel i Biokova, Zagreb, 2015. Djelo je prilog istraživanju povijesti židovskih obitelji i ukazuje na veoma vrijednu i raritetnu dokumentarno-povijesnu građu. U jednom svom segmentu obrađuje i stradanje židovskih obitelji u Holokuastu na ovim prostorima.

Duša je nebo uredi

Duša je nebo, sunakladnici Litteris i Bet Israel, Zagreb, 2016. Zbirka je duhovne poezije, istančani, profinjeni stihovi. Autorica je tom poezijom potvdila svoju samosvojnost unutar književnog korpusa u Hrvatskoj.

Izabrana; Život Edith Stein uredi

Izabrana, život Edith Stein, Litteris, Bet Israel, Zagreb, 2017. Riječ je o filozofsko teološkom romanu i životu poznate karmelićanke židovskog podrijetla. Zbog svojih židovskih korijena  ubijena je u logoru smrti Auschwitz. Autorica u romanu  postavlja niz pitanja o svijetu o kojem živimo pa i o pojmu skrivenog Boga u vrijeme velike nevolje.

Ako tebe zaboravim uredi

Ako tebe zaboravim, Litteris, Bet Israel, Zagreb, 2018. U toj monografiji kroz duga povijesna razdoblja pratimo krnologiju židovskih obitelji u Hrvatskoj. Dio je trilogije zajedno s povijesno dokumentarnim knjigama Obitelj-mišpaha i Glasovi, sjećanja, život. U svim navedenim knjigama nalazimo niz raritetnih fotografija. Važan dio svjedočenja u tim knjigama odnosi se na razdoblje Holokausta.

Reference uredi

  1. Darko Matić. Naše tribine: U svijetu kabale. Udruga slijepih Zagreb. Preuzeto 24. 3. 2014
  2. 2,0 2,1 Tijela zajednice > Glasnogovornica. Židovska vjerska zajednica Bet Israel. Preuzeto 24. 3. 2014
  3. Autori: Jasminka Domaš. Nakladnička kuća Fraktura. Preuzeto 24. 3. 2014