Jasenovac – istina

Jasenovac – istina (engl. Jasenovac – The Truth) je hrvatski dokumentarni film iz 2016. godine redatelja Jakova Sedlara, poznat po kontroverzama koje je izatvao njegov sadržaj.

Jasenovac – istina
RežijaJakov Sedlar
ScenarioTal Eliyahu
Hrvoje Hitrec
NaracijaDragan Despot
Sanja Marin
StudioTesla Film
Datum(i) premijere
28. 2. 2016 (2016-02-28) (Tel Aviv)
Trajanje60 min[1]
Zemlja Hrvatska
Jezikhrvatski

U njemu se, iz hrvatske nacionalističke perspektive nastoji prikazati povijest Hrvatske u 20. stoljeću, sa posebnim naglaskom na logor Jasenovac, ulozi kardinala Stepinca u Drugome svjetskom ratu te Titove komunističke Jugoslavije i njezinu odnosu prema Židovima i Izraelu. Pri tome je najviše pažnje izazvala, u redovima hrvatskih nacionalista i u desnom spektru hrvatske javnosti često ponavljana, tvrdnja da da su komunističke vlasti nastavile koristiti Jasenovac kao koncentracijski logor nakon Drugog svjetskog rata, odnosno da je više zatvorenika ubijeno kada je korišten od strane komunista, nego kada je korišten od strane ustaša.

Film je izazvao velike kontroverze u hrvatskoj javnosti, s obzirom da ga se, iz redova hrvatske ljevice i židovskih organizacija, često optužuje za povijesni revizionizam i poricanje Holokausta. Dodatne kontroverze su izazvali navodi da ga se prikazivalo u nekoliko hrvatskih škola kao dio nastave povijesti, ali i odluka zagrebačkih gradskih vlasti da se u proljeće 2017. godine, nedugo pred lokalne izbore, Sedlaru za taj flm uruči službena nagrada.

Optužbe za krivotvorenje povijesnih podataka uredi

U filmu se kao dokaz daljeg korištenja Jasenovačkog logora od strane komunista prikazuje novina Vjesnik 15 svibnja 1945 godine [2] u čijoj naslovnici piše: "Mnoge leševe iz jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba"

Osim što se na slici lako prepoznaje iskrivljenost riječi i prečista slova u odnosu na ostali tekst, Sava nije mogla da donese leševe do Zagreba, jer teče iz Zagreba prema Jasenovcu, a ne obrnuto.

Nije prvi put da se Sedlara optužuje za manipulacije u svrhi relativiziranja ustaškog pokreta i zločina. Zbog krivotvorenja u Jasenovac - istina kazneno je prijavljen od strane Antifašističke lige Republike Hrvatske.

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. Vladimir Matijanić (6. travanj 2016.). „U Splitu prikazan "Jasenovac – istina", film u kojem se Sedlar i Hitrec obračunavaju s neistomišljenicima”. Slobodna Dalmacija. Pristupljeno 2. prosinac 2016. 
  2. „OTKRIVAMO - JASENOVAC-FOTOŠOPIRANA ISTINA”. 07. april 2016. Pristupljeno 20. april 2017. 

Vanjske poveznice uredi