Jaropolk I Kijevski

veliki knez Kijeva

Jaropolk I Kijevski ili Jaropolk Svjatoslavovič (rus. Ярополк Святославич) (oko 95811. jun 978) je bio veliki knez kijevski od 972. do 978., sin kneza Svjatoslava Igoroviča.

Jaropolk I Kijevski
Datum smrti 11. jun 978.
Poreklo
Porodica

Etimologija imena uredi

Kao i ostala slovenska imena ruskih kneževa ime ima dva značenja, prvi deo Jaro (rus. Яro) znači žarko (sijanje), a -polk znači na staroslovenskom jeziku narod. Celo ime znači nešto u smislu Svetlo u narodu. Slična značenja imaju Vladimir, Svjatoslav, itd.

Biografija uredi

 
Ubistvo Jaropolka, ilustracija Borisa Čarikova iz 19. veka.

Datum rođenja i ime majke je nepoznat. Prvi put se pominje u hronici Povest minulih leta 968. godine, u vreme najezde Pečenega na Kijev, opsadu u gradu dočekala kneginja Olga sa troje unučadi, od kojih je jedan bio Jaropolk. Pre pohoda njegovom oca Svjatoslava na Carigrad 970. godine vlast u Kijevu je preneo na Jaropolka. Godine 972. u Kijev se vrate ostaci ruske vojske sa Svendeljom na čelu, sa porukom da je Svjatoslav pao u bici sa Pečenezima kod Dnjepra, tada sin Jaropolk postaje kijevski knez a mlađa sinova Vladimir i Oleg su dobili vlast nad ostalim delovima Kijevske Rusije.

Jaropolk je kovao i svoj novac, prvi u Kijevskoj Rusiji, koji su bili slični arapskim dirhamima.

Po Nikonovom letopisu, Jaropolku je na Vaskrs 973. stiglo poslanstvo pape iz Rima. Veruje se da nije bio kršten u hrišćanstvo, ali je do hrišćanstva gojio simpatije i narodu to nije zabranio, šta je dovelo do toga da ga pagansko ljudstvo u tom pogledu nije odobravalo.


Prethodnik:
Vladimir I Veliki
Knez Novgoroda
(oko 977)
Nasljednik:
Vladimir I Veliki
Prethodnik:
Svjatoslav I Kijevski
Kijevska Rusija
(972978)
Nasljednik:
Vladimir I Veliki