Koordinate: 39° 34′ 55" S, 134° 34′ 11" I.
Japansko more je deo Tihog okeana, nalazi se između Japanskih ostrva Hokaido, Honšu i Kjušu na istoku, Korejskog poluostrva na zapadu, i Rusije i ostrva Sahalin na severu.

Japansko more na karti

Japansko more je povezano sa drugim morima preko šest moreuza:

Ima maksimalnu dubinu od 3.472 metra, a prosečna dubina mu iznosi 1.752 metra. Njegova površina iznosi 978.000 kilometra kvadratnih. Dno Japanskog mora ima tri glavna basena: Jamato na jugoistoku, Japanski basen na severu i Cušima basen na jugozapadu. Japanski basen je najdublji, dok je Cušima basen najplići.

Sever i i jugoistok mora su sektori bogati ribom. Značaj ribolova u Japanskom moru pokazuje i sukob Japana i Južne Koreje oko prava nad Liankurskim stenama. Ono je takođe značajno zbog minerala koji se nalaze u njemu, pre svega peska i magnetita. Ima takođe i prirodnog gasa i nafte. Rastom ekonamija istočno azijskih država, Japansko more je postalo značajan trgovački pomorski put.

U Južnoj Koreji ga zovu “istočno more”, a u Severnoj Koreji ga zovu “istočno korejsko more”. Iako se obe Koreje protive tome, “Japansko more” je zvanično ime koje su prihvatile Svetska Hidrografska Organizacija 1928. i Ujedinjene nacije.