Japanska era

(Preusmjereno sa stranice Japansko ime ere)

Japansko ime ere (年号 nengō?, dosl. "ime godine") je izraz kojim se označava vremenski period koji služi za označavanje godina u tradicionalnom japanskom kalendaru, pa se tako uz broj godine navodi i njena era. Tako se npr. trenutna godina 2024 označava kao 36 ere Heisei. Praksa označavanja godina po različitim erama, kao i drugdje u istočnoj Aziji, originalno uvedena po uzoru službenih godina carske Kine, iako se japanski sistem imenovanja godina razvio samostalno od kineskog, korejskog i vijetnamskog. Za razliku od svih njih, japanska imena era su, usprkos vesternizacije, još uvijek u službenoj upotrebi.

Sistem je uveden 645. za vrijeme vladavine cara Kotokua. Od vremena Meiji revolucije u 19. vijeku je uveden običaj da za vrijeme vladavine jednog cara može postojati samo jedna era.

Japansku eru valja razlikovati od tzv. carske godine ili ere Koki, koja je 1873. uvedena u Japanu, odnosno koja se računala od datuma kada je 660. pne. mitski Jimmu-Tenno postao prvi japanski car. Ona se koristila sve do završetka drugog svjetskog rata.

Veze uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi