Japanske misije u carsku Kinu

Japanske misije u carsku KInu su bile diplomatske misije koje je u ranom srednjem vijeku (odnosno periodima Asuka, Nara i Heian) japanski car, odnosno njegova vlada slao u tadašnje Kinesko Carstvo. Misije koje se mogu potvrditi i iz japanskih i iz kineskih izvora se obično smještaju u period između 600. i 894. Njihovi članovi su bili pripadnici japanske aristokracije (kuge) i budistički svećenici.

Moguće rute brodova koji su se slali na dvor dinastije Tang.

Te su misije imale veliku važnost za japansku historiju prije svega zato što su njihovi članovi nastojali svoj boravak u Kini iskoristiti da bi se što bolje upoznali s kineskom kulturom, ali i političkim sistemom i tehnološkim dostignućima. Zahvaljujući njima su se iz Kine u Japan prenijele nove budističke škole među kojima se posebno ističe Zen.

Japanska izaslanstva su, pak, opisana u kineskim službenim spisima, iako iz sinocentričke perspektive, odnosno u njima su se japanski izaslanici prikazivali kao predstavnici vazala kineskog cara, a Japan kao kineska tributarna država. Prva japanska misija koja je potvrđena u kineskim izvorima datira iz vremena dinastije Sui, a prije toga je 605. car Yang od Suija poslao službeno pismo na japanski dvor. Japanske misije su se intenzivirale za vrijeme reformatorski orijentiranog princa Shotokua početkom 7. vijeka, a poseban zamah dobile nakon uspostave dinastije Tang u Kini.

Do kraja japanskih misija je došlo godine 894. iz razloga koji nisu u potpunosti razjašnjeni. Car Uda ih je obustavio na savjet svog dvorjanina Sugawara Michizanea; tradicionalno se smatra da je razlog za to bilo slabljenje dinastije Tang, dok dio historičara smatra da je Michizane, koji je trebao biti član sljedećeg izaslanstva, nastojao izbjeći sramotu vlastitog nepoznavanja kineskog jezika.

U svakom slučaju, misije u Kinu su obustavljene sve vremena dinastije Ming u 14. vijeku. Nakon toga su se diplomatski odnosi Japana i Kine vodili posredovanjem Kraljevina Ryukyu.

Vanjske veze uredi