Japanska ratna mornarica

Japanska ratna mornarica (službeno Japanske pomorske samoobrambene snage) je naziv za pomorsku komponentu Oružanih snaga Japana (JSDF). Japanska ratna mornarica je nastala nakon raspuštanja Japanske carske mornarice poslije Drugog svjetskog rata. Mornarica posjeduje veliku flotu brodova koja je strogo bazirana na obrambenom (samoobrambenom) naoružanju. Glavna zadaća Japanske ratne mornarice je držati kontrolu na japanskoj morskoj teritoriji i patrolirati teritorijalne vode. Učestvovala je i u nekim od UN-ovih mirovnih misija.

Japanske pomorske samoobrambene snage

Aktivna
Država Japan
Grana Ratna mornarica
Uloga Izviđanje i čuvanje japanskih teritorijalnih voda
Veličina službeno 46.000 osoblja
Sjedište Yokosuka
Boje crvena i bijela

JSMDF ima službeno ima 46.000 osoblja (trenutno oko 45.800 osoblja), koje upravlja sa 119 glavnih borbenih brodova, uključujući 20 podmornica, 53 razarača i fregata, 29 minopolagača, 9 patrolnih čamaca i 9 amfibijskih brodova (ukupna istisnina flote je približno 432.000 tona)[1]. Osim brodova, mornarica je opremljena sa 179 aviona i 135 helikoptera. Većina ovih zrakoplova upotrebljava se u protivpodmorničkim i protivminskim zadaćama.[2].

Svi brodovi u Japanskoj mornarici koji su uvedeni u službu prije 2008. godine imaju prefiks JDS (Japanese Defense Ship). Brodovi koji su uvedeni u službu nakon 2008. imaju prefiks JS (Japanese Ship) što je rezultat preimenovanja Japanske obrambene agencije (eng. Japanese Defense Agency) u Ministarstvo obrane Japana (eng. Ministry of Defense).

Historija uredi

Japanska mornarica ima dugu historiju. U 3. vijeku japanski brodovi su prevozili trupe po Istočnoj Aziji i Japanu. Mongolska invazija Japana koju je vodio Kublaj-kan 1274. i 1281. ojačala je i potakla razvoj japanskih pirata (jap. wakō) koji su postali aktivniji u pljačkanju obale Kineskog carstva. U 16. vijeku događa se procvat japanske mornarice. Grade se mnogi brodovi, a razvijaju se i prvi ratni brodovi s metalnim trupom. Početkom 17. vijeka Japanci su izgradili prve velike oceanske vojne brodove. Godine 1869. nakon revolucije Meiji oformljena je Japanska carska mornarica koja je prema Washingtonskoj konferenciji bila treća po veličini mornarica na svijetu. Učestvovala je u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a raspuštena je 1947. godine nakon potpisivanja japanske kapitulacije.

Poslije 1947. oformljena je Japanska ratna mornarica koja je prema japanskom ustavu mogla biti samo obrambene namjene. Osnivanje Japanske ratne mornarice su podržale i SAD zbog prijetnje sovjetske ratne mornarice koja se sve više naoružavala podmornicama. Prvi brod japanske ratne mornarice je bio bivši američki razarač koji je predan Japanu 1954. godine. Dvije godine kasnije Japan u službu uvodi svoj prvi razarač proizveden nakon Drugog svjetskog rata, nazvan Harukaze. Zbog prijetnje sovjetske mornarice i njihove jake podmorničke flote, Japanska ratna mornarica većinom se okretala potrebi za antipodmorničku borbu, pa većinu flote čine razarači i slični brodovi namijenjeni i opremljeni za antipodmorničku borbu.

Flota uredi

Razarači sa navođenim raketama (DDG) uredi

Razarači (DD) uredi

Razarači s helikopterskom palubom (DDH) uredi

 
Razarač klase Takanami - JDS Makinami (DD 112)

Fregate (DE) uredi

Podmornice (SS) uredi

Amfibijski brodovi uredi

 
JDS Hyuga
  • LST klase Ōsumi (3 u službi)
  • LSU klase Yura (2 u službi)
  • LCU klase 1-go (2 u službi)
  • LCM klase 2121 (10 u službi)
  • LCM klase YF 2150 (2 u službi)
  • Landing Craft Air Cushion (6 u službi)

Minopolagači uredi

 
Podmornica klase Oyashio
  • Klasa Yaeyama (3 u službi)
  • Minopolagači klase Hirashima (2 u službi; 1 porinut)
  • Minopolagači klase Sugashima (12 u službi)
  • Minopolagači klase Uwajima (9 u službi)
  • Minopolagači klase Hatsushima (2 u službi)

Patrolni uredi

Planirani brodovi uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi