Janis Joplin

Janis Joplin (Port Arthur, 19.1. 1943. - Hollywood, 4.10. 1970.), američka pjevačica.

Janis Joplin
Janis Joplin, San Jose, California, 1968
Generalne informacije
Rođenje 19. januar 1943. (1943-01-19)
Port Arthur, Texas, SAD
Smrt 4. oktobar 1970. (dob: 27)
Zanimanje pjevačica, kantautorica, aranžerka
Žanr(ovi) Psychedelic rock, acid rock, blues-rock, hard rock
Aktivni period 1963 - 1970
Diskografska kuća Columbia
Povezani izvođači Big Brother & the Holding Company
Službene stranice
http://www.officialjanis.com/
Janis Joplin

Janis Joplin je u početku bila pjevačica grupe Big Brother & Holding Company, a kasnije je radila samostalno. Njezina verzija pjesme "Me and my Boby Mcgee" posthumno je dospjela na prvo mjesto američke top-liste singlova. Najbolji umiru mladi - tako otprilike glasi popularna rock' n' roll poslovica.

Predstavljali su je kao bjelkinju s glasom crnkinje. Njezin uzor bila je crna kraljica Bessie Smith, najveća jazz i blues pjevačica svih vremena koja je također tragično preminula 4. listopada 1937. godine nakon prometne nesreće i gubitka krvi jer su je odbili prihvatiti u obližnjoj bolnici za bijelce.

Osobni životUredi

Janis Lyn Joplin rodila se 19. siječnja 1943. godine u bolnici St.Mary Hospital u gradu Port Arthur u američkoj državi Texas. Janis je imala brata Michaela i sestru Lauru. Janis je bila povučena djevojčica i nije se voljela igrati s djecom iz susjedstva. Zbog svoje nesposobnosti da se uklopi i da ispuni očekivanja tamošnje konzervativne zajednice, Janis je već u ranijoj mladosti doživjela brojne traume, poteškoće i nezadovoljstvo koje će ju pratiti tijekom života. Pohađala je srednju školu Thomas Jefferson High School, gdje je najviše interesa pokazivala za umjetničke predmete, posebice slikanje. Već je sa 17. godina odlučila postati pjevačica, a poslije škole je radila kao konobarica u lokalnoj kuglani kako bi zaradila novac za kartu u Kaliforniju. Slobodno vrijeme je provodila u društvu svojih uličnih prijatelja Jima Langoda i Granta Lyonsa, koji su je prvi upoznali sa svijetom bluesa.