James Alan Hetfield (3. august 1963, Downey, Kalifornija, SAD) je frontmen, gitarist i tekstopisac američke heavy metal grupe Metallica.

James Hetfield

James Hetfield, 2023.
James Hetfield, 2023.

Datum rođenja 3. august 1963
Mesto rođenja Downey, Kalifornija, SAD ( Sjedinjene Američke Države)
Aktivni period 1981. - danas
Instrument vokal, gitara
Žanr heavy metal, trash metal
Izdavačka kuća Warner Bros., Elektra, Megaforce
Vezani članci Metallica
Zvaničan sajt metallica.com

Biografija

uredi

Punim imenom James Alan Hetfield rođen kao sin vozača kamiona Virgil Hetfielda (umro 1996) i njegove supruge Cynthia Hetfield, operske pjevačice (koja je umrla kada je James imao 16 godina). James je kao 9-ogodišnjak pohađao časove klavira, te je kasnije uz brata Davida počeo svirati bubnjeve, prije nego je otkrio svoju naklonost prema gitari. Ubrzo osniva svoju grupu koju su sačinjavali braća Veloz, Jim Arnold (kao gitarista) i on. Njegovi prijatelji Ron McGovney i Dave Marrs su bili tehničari zaduženi za ozvučenje i podršku.

Nakon što se s porodicom seli u gradić Brea, tamo nastavlja školovanje. Upoznaje bubnjara Jim Mulligana i gitaristu Hugh Tannera. S njima osniva svoju drugu grupu pod nazivom Phantom Lord. Poslije završetka škole vraća se u Downey, gdje živi zajedno sa Ron McGovneyem. Njega nagovara da svira bas u grupi Phantom Lord. Ubrzo se ime grupe mijenja u Leather Charm. S tom grupom James objavljiva svoje prve demo snimke. Napokon, grupa se raspada, da bi kasnije James preko oglasa u novinama upoznao Lars Ulricha. Godine 1981 zajedno s njim osnivaju novu grupu pod imenom Metallica

Oženjen je Argentinkom Francescom te imaju troje djece.

Vanjske veze

uredi