James Ellroy
Biografske informacije
Rođenje 4. mart 1948. (1948-03-04) (dob: 72)
Los Angeles
Nacionalnost američko
Obrazovanje
Zanimanje romanopisac

James Ellroy (rođen kao Lee Earle Ellroy 4.3. 1948. u Los Angelesu) je američki pisac. Široj javnosti je poznat po romanu L.A. Confidential koji je 1997. ekraniziran kao uspješan film, ali je i ranije bio poznat kao autor hvaljenih kriminalističkih romana s prepoznatljivim stilom, ekstremnim nasiljem i pesimističnim tonom.

BiografijaUredi

Ellroyev je život obilježila tragedija u djetinjstvu - njegova je majka Geneva zadavljena kada je Ellroy imao 10 godina. Da bi ga utješio, njegov je otac mu je poklonio knjigu Jacka Webba posvećenu losanđeleskoj policiji. Od tog trenutka je Ellroy postao fasciniran tom institucijom kojoj će poslije posvetiti mnoge knjige. Ubojstvo, koje je do danas ostalo neriješeno, je pak Ellroyu poslužilo kao inspiracija za mnoge mračne motive u njegovim knjigama, a posvetio mu je i autobiografsku knjigu My Dark Places.

Ellroy je u mladosti bio sitni kriminalac i beskućnik, a bio je i sklon alkoholu. Nakon kraćeg boravka u zatvoru je prestao piti, pronašao posao nosača palica za golf te počeo pisati.

BibliografijaUredi

Trilogija o Lloydu HopkinsuUredi

L.A. QuartetUredi

Trilogija American UnderworldUredi

Kratke priče i esejiUredi

AutobiografijaUredi

Gost-urednikUredi

  • 2002 The Best American Mystery Stories 2002

Dokumentarni filmoviUredi

  • 1993 James Ellroy: Demon Dog of American Crime Fiction
  • 2001 James Ellroy's Feast of Death

FilmoviUredi

Vanjske vezeUredi