Jalta, Jalta je poznati hrvatski mjuzikl iz 1971. godine. Libreto za mjuzikl je napisao Milan Grgić,a redatelj je Vlado Štefančić. Autor glazbe je poznati hrvatski skladatelj Alfi Kabiljo. Praizvedba je bila 28. prosinca 1971. godine u Zagrebu.

Radnja

uredi

Radnja Jalte, Jalte se odvija za vrijeme konferencije u Jalti, kad su tamo boravili Churchill, Staljin i Roosevelt. S njima su došli njihovi sobari: Rus Griša, Amerikanac Larry i Englez Stanley. Oni su smješteni u vilu Aramovski, o kojoj brine kućepaziteljica Nina Filipovna. Međutim, sobari nemaju povjerenja jedan u drugog. Počnu se dogovarati kako bi podijelili svijet, možda bi i uspjeli da na Antarktiku ne postoji jedno mjesto koje se zove zelena livada i o kojem njihovi šefovi ništa ne znaju. Kućepaziteljica Nina je podijelila granu za vješanje rublja na tri dijela da se sobari ne bi svađali. Stanley i Larry se pobune i sva trojica skoro budu izbačeni iz ville, kad se sazna da Griša potajno vješa rublje preko cijele grane. Nina ih pokušava izmiriti obečavajući da će biti nježna prema svoj trojici. Međutim ,otrkiva se da je bila nježna samo prema Stanleyju i Larryju. Tada dolazi do otvorenog obračuna među sobarima. U tom trenutku se aktivira bomba u vrtu vile.

Mjuzikl se završava kad politički lideri ponude da zelena livada ostane ničija. Zatim svi izvode pjesmu 'Neka cijeli ovaj svijet.

Glazba

uredi
 
Алфи Кабильо: Ялта, Ялта, Вена 2004

Glazbu za Jaltu, Jaltu je napisao Alfi Kabiljo, po čemu je i najpoznatiji. Mjuzikl se sastoji od sljedećih pjesama:

  1. Uvertira
  2. Tri sobara
  3. Zelena livada
  4. Whisky, votka, gin
  5. Jalta, Jalta
  6. Čunčurluk
  7. Što će biti s nama sutra
  8. i na kraju najpoznatija pjesma ovog mjuzikla "Neka cijeli ovaj svijet".

Vanjske veze

uredi