Jakov Zabedejev (stariji)

Jakov Zebedejev (stariji) jedan je od Isusovih dvanaest apostola.

Sveti Jakov Zebedejev (stariji)
Rembrandt: Sveti Jakov stariji
Rembrandt: Sveti Jakov stariji
Apostol
Rođen {{{datum rođenja}}}
Betsaida u Galiliji
Preminuo {{{datum smrti}}}
Judeja
Slavi se u Katoličkoj Crkvi, Pravoslavnoj Crkvi, Anglikanskoj Crkvi, Luteranskoj Crkvi, nekim Protestantskim Crkvama
Simboli školjka Jakobova kapica, hodočasnički šešir
Zaštitnik gradova, krajeva i država Španjolske, Gvatemele, Nikaragve, Galicije
Zaštitnik zanimanja veterinara, farmaceuta, uzgajivača konja, kožara, krznara
Svetišta Santiago de Compostela

Njega se naziva Jakov Zebedejev (stariji), da bi ga se razlikovalo od Jakova Alfejeva (mlađega), koji je također jedan od apostola. Sin je Zebedeja i Salome, njegov brat Ivan je apostol i evanđelist. Prema Evanđelju po Marku (Mk 1,19-20) i Mateju (Mt 4,21-22), Jakov, Ivan i njihov otac Zebedej u lađi su krpali mreže, kada ih je Isus pozvao da ga slijede. Oni su među prvim učenicima, koji su slijedili Isusa. Prema Evanđelju po Marku (Mk 3,17), zvali su ih "Boanerges" ("Sinova Groma"). Jakov je bio u krugu najbližih Isusovih učenika zajedno s apostolima Ivanom i Petrom. Oni su prisustvovali Isusovom preobraženju na gori Tabor. Prisustvovao je i uskrsnuću Jairove kćeri, Isusovoj muki u getsemanskom vrtu. Imao je naglu narav što se vidi u zgodi iz Isusova života, kada ga negostoljubivi Samarijanci ne htjedoše primiti. "Kad to vidješe učenici, Jakov i Ivan, rekoše: "Gospodine, hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi?" Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo" (Lk 9,54-56) [1]. U Djelima apostolskim je zapisano, da je kralj Herod Agripa I. dao pogubiti Jakova mačem (Dj 12,1-2). Tako je on prvi apostol, koji je umro mučeničkom smrću.

Apostol Jakov stariji zaštitnik je Španjolske. Njegove relikvije čuvaju se u španjolskom gradu Santiagu de Compostela (Santiago znači Jakov), koji se smatra trećim najsvetijim gradom Rimokatoličke Crkve, poslije Jeruzalema i Rima [2]. Tradicionalno hodočašće na Jakovljev grob naziva se "Put Svetog Jakova". Tijekom cijelog srednjeg vijeka, Santiago de Compostela je bilo vrlo popularno hodočasničko odredište, no kasnije je zanimanje oslabilo. U današnje vrijeme ponovo mu se vraća popularnost. Godine 2004. bilo je 179 944 hodočasnika.

U afričkoj državi Kongo, blagdan sv. Jakova je središnji blagdan. Portugalski mornari i diplomati, prenijeli su štovanje, koje se duboko ukorijenilo, nakon širenja kršćanstva u Kongu krajem 15. stoljeća. Slično je u mnogim srednjoameričkim državama kao što su: Haiti, Portoriko, Gvatemala, Nikaragva.

Galerija

uredi

Unutarnje poveznice

uredi

Izvori

uredi
  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-24. Pristupljeno 2010-09-14. 
  2. http://www.red2000.com/spain/santiago/history.html

Vanjske veze

uredi