Jake Shears (Džejk Širs, rođen kao Jason Sellards, 3. oktobra, 1978. u Arizoni) je američki pevač, glavni muški vokal grupe Scissor Sisters.

Jake Shears
Jake Shears tixgirl.jpg
Generalne informacije
Ime Jason Sellards
Rođenje 3. oktobar 1978. (1978-10-03) (dob: 41)
Sjedinjene Američke Države, Arizona, SAD
Zanimanje kantautor
Žanr(ovi) Glam rock, alternative, pop
Aktivni period 1999–
Povezani izvođači Scissor Sisters

BiografijaUredi

Shears je rođen u Arizoni, ali je odrastao severno od Seattlea, na ostrvu San Juan. Sa petnaest godina preselio se u Seattle, gde je završavao srednju školu, a kasnije se preselio u Los Angeles, gde je upisao koledž. Kada je sa 19 godina posećivao prijatelja u Lexingtonu, u Kentuckyju, upoznao je Scotta Hoffmana (Babydaddy). Shears i Hoffman su veoma brzo postali dobri priajatelji i godinu dana kasnije su se preselili u New York.

U New Yorku je studirao pisanje fikcije na koledžu Eugene Lang i pisao je za gej časopis, HX. Neko vreme je Shears, koji je otvoreno gej,[1] bio stalno prisutan na njujorškog gej i electroclash sceni.

Godine 2000. Shears je radio kao muzički kritičar za časopis Paper.

Na koncertu 26. juna, 2010. na Glastonbury Festivalu rekao je da je tog dana 6 godina kako je upoznao svog momka, Chrisa Moukarbela. Njih dvojica nisu venčani, ali su nedavno vereni, nakon što ga je Shears zaprosio.

Scissor SistersUredi

Shears i Hoffman su osnovali Scissor Sisters 2001. godine, nastupajući najpre u klobovima na Brooklynu, gde je Shears živeo. Nakon nekoliko godina nastupanja u New Yorku, bend se konačno probio na britansko i irsko tržište, gde su 2004. godine imali najbolje prodavani album.

Na koncertima je Shears poznat po svom provokativnom igranju, razmetljivim kostimima i oskudnoj odevenosti. (Tokom prvih godina u New Yorku, Shears je zarađivao radeći kao go-go igrač i erotski igrač u gej striptiz klubovima.) Najveći muzički uticaj na njega su imali ABBA, Blondie, David Bowie, Duran Duran, Roxy Music, The New York Dolls, Queen, Madonna, Paul McCartney, Pet Shop Boys, The Beatles i Dolly Parton. On i bend su postali posebno popularni u LGBT zajednici.[2] Video grupe Scissor Sisters za pesmu Filthy/Gorgeous režirao je John Cameron Mitchell, nakon što su se njih dvojica upoznali na okupljanju queer grupe Radical Faeries.[3]

Shears je bio jedan od gostiju na "momačkoj večeri" Sir Eltona Johna pred Johnovo venčanje sa Davidom Furnishom, 2005. John i Shears su imali uzajamni intervju za Observer, 2006. godine.[4]

Saradnja na drugim projektimaUredi

Shears je pevao sa pevačem grupe Erasure, Andyjem Bellom u pesmi "Thought It Was You", koja se pojavila na Bellovom albumu iz 2005. godine, Electric Blue.

Sarađivao je sa muzičarem Tigom na Hot in Herre, You Gonna Want Me i What You Need, koje su se našle na albumu Ciao!.

Takođe, on i Babydaddy su napisali hit singl "I Believe In You" za Kylie Minogue, a sa Calvinom Harrisom je napisao "Too Much" za album Aphrodite.

IzvoriUredi

  1. Breen, Matthew (26.4.2005). "Travelin' like a rock star: how Scissor Sisters front man Jake Shears does it on the road". The Advocate. Pristupljeno 3.10.2010. 
  2. Darren Murph (19.4.2008). "Logo to simulcast Scissor Sisters: Live at the O2 Arena on MHD". EndGadgetHD. http://www.engadgethd.com/2008/04/19/logo-to-simulcast-scissor-sisters-live-at-the-o2-arena-on-mhd/. Pristupljeno 3.10.2010. "With several openly gay band members and a loyal and enthusiastic LGBT following..." 
  3. Romano, Tricia (19.10.2004). "Sex Slaves". Village Voice. Pristupljeno 3.10.2010. 
  4. "When Elton met Jake". The Observer. 12.11.2006. http://www.guardian.co.uk/music/2006/nov/12/popandrock9. Pristupljeno 3.10.2010. 

Vanjske vezeUredi