Jabučna kost

(Preusmjereno sa stranice Jagodična kost)

Jabučna kost (lat. os zygomaticum) je parna kost lica, koja prouzrokuje na gornjem delu lica karakteristično ispupčenje zvano jagodica ili jabučica. Pripada tipu nepravilnih kostiju i na njoj se opisuju tri strane, tri ivice i dva nastavka.

Jabučna kost (u sredini)

Spoljašnja strana (lat. facies lateralis) je u celosti ispupčena i lokalizovana je neposredno ispod kože. Na njoj se nalazi jednostruki ili dvostruki otvor (lat. foramen zygomaticofaciale), kroz koji prolazi grana jabučnog živca. Zadnja ili slepoočna strana (lat. facies temporalis) se zglobljava sa gornjom vilicom i učestvuje u izgradnji slepočne i podslepočne jame. Na njoj se takođe nalazi otvor (lat. foramen zygomaticotemporale), kroz koji izlazi istoimena grana jabučnog živca. Unutrašnja ili orbitalna strana (lat. facies orbitalis) je glatka i udubljena, i čini deo zida očne duplje. Na njoj se nalazi zigomatiko-orbitalni otvor (lat. foramen zygomaticoorbitale).

Prednje-gornja ivica je zaobljena i učestvuje u izgradnji ivice otvora očne duplje. Zadnje-gornja ivica ima oblik latiničnog slova S i na njoj se pričvršćuje fascija slepoočnog mišića. Zadnje-donja ivica je hrapava i na nju se pripaja maseterični mišić. Zadnje-unutrašnja ivica je nazupčena i spaja se sa klinastom kosti i gornjom vilicom.

Čeoni nastavak jabučne kosti (lat. processus frontalis) se zglobljava sa nastavkom čeone kosti, a takođe i sa klinastom kosti. Slepoočni nastavak (lat. processus temporalis) se spaja sa jabučnim nastavkom slepoočne kosti i tako obrazuje jabučni luk koji je potkožan.

Kroz jabučnu kost prolazi istoimeni kanal (lat. canalis zygomaticus), koji ima oblik slova Y i kroz njega prolazi jabučni živac. Kanal počinje zigomatiko-orbitalnim otvorom i posle kraćeg puta se deli na dve grane, koje se otvaraju na spoljašnjoj i slepoočnoj strani kosti.

Literatura uredi

Dr Danica Obradović, dr Ljilja Mijatov-Ukropina, dr LJubica Stojšić: "Osteologija za studente medicine", Novi Sad 2000. ISBN 86-489-0274-6