Jacques Lancelot

Žak Lanselo (Jacques Lancelot)[1][2] (25. aprila 1920. – 7. februara 2009.) je bio čuveni francuski klarinetista klasične muzike. Smatra se eksponentom tradicionalne francuske klarinetske škole sa jasnim i transparentnim zvukom.

Žak Lanselo

Pošalji fotografiju

Datum rođenja 25. april 1920.
Datum smrti 7. februara 2009.
Mesto smrti Pariz
Zvaničan sajt [1]

Biografija uredi

Žak Lanselo je rođen 25. aprila 1920. u Ruanu, na severoistoku Francuske. Studirao je muziku na Conservatoire National de Musique de Paris, u klasi Auguste Perier gde je dobio prvu nagradu 1939. Dalje studije muzike nastavlja u kamernoj klasi Fernand Oubradous.

Karijeru počinje kao solo-klarinetista i član nekoliko orkestara kao što su Orkestar Radio-Pariza i Marius-Francois Gaillard orkestar. Nakon toga, karijeru pomera ka kamernoj muzici tako što je postao član Francuskog Duvački kvinteta sa J. P. Rampalom i P. Pierlotom.

Bio je važna ličnost za kompaniju Buffet Crampon, jer je 46 godina (1953-1999) bio njen test-svirač.

Umro je u 88-oj godini života, 7. februara 2009.

Pedagoška delatnost uredi

Kao veliki izvođač, entuzijasta i pedagog, Žak Lanselo je predavao na konzervatorijumu u Ruanu, od 1947. Postavljen je za profesora na Konzervatorijumu Nacionalnog Superieur de Musikue de Lion od njegovog osnivanja. Od od 1960. do 1975, bio je profesor na Académie Internationale de Nice.

Lanselo je obučavao najreprezentativnije klarinetiste Japana, gde je njegov master klas bio izuzetno cenjen. U Japanu ga smatraju korenom japanske klarinetske muzike i obrazovanja, jer je formirao veliki broj klarinetista.

Bio je član brojnih žirija u Parizu na konzervatorijumu i na mnogim međunarodnim takmičenjima.

Značaj uredi

  • Aktivnost Žak Lanseloa je u velikoj meri doprinela muzici, posebno klarinetu, jer je unapredio klarinetsku muziku svojom velikom arhivom snimaka i metodama učenja sviranja klarineta, ostavivši nam bogato nasleđe. "Lancelova škola" je u svetu prepoznatljiva po svojoj originalnosti i jedinstvenoj estetici.
  • On je značajna ličnost za svet klarineta, pravi velikan među klarinetistima u modernoj istoriji klarinetske muzike.
  • Premijerno je izveo mnoga dela: Jean Riviera, Roger Calmela, Bernard Beugnota i drugih.
  • Za premijerno izvođenje Koncerta za klarinet kompozitora Jean Françaixa, Žak Lanselo je dobio Grand Prix du Disque 1971. godine.
  • Imenovan je za počasnog člana International Clarinet Association.
  • Čuveno međunarodno klarinetsko takmičenje nosi njegovo ime: "Jacques Lancelot International Clarinet Competition".

References uredi

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi