Jacques Angelvin

Jacques Angelvin (Marseille, 5. august 1914 - Cannes, 10. novembar 1978) bio je francuski glumac i televizijski voditelj, najpoznatiji po tome što je uhapšen u New Yorku zbog krijumčarenja heroina u istrazi tokom koje je razotkrivena zloglasna "Francuska veza".

Angelvin je prije tih događaja u domovini stekao slavu kao voditelj emisije Télé-Paris. Godine 1961. je u zajedničkoj akciji njujorške policije i federalnog Biroa za narkotike zaplijenjeno 10 kg heorina u Brooklynu. Na temelju tada dobivenih dokaza, policajci su 21. januara 1962. uhapsili Angelvina kada je iz Francuske došao u posjet SAD. Tom prilikom je zaplijenjen njegov Buick, u kome je bilo skriveno 64 kg najčišćeg heroina. Angelvin je, kako se kasnije ispostavilo, pristao prokrijumčariti heroin u zamjenu za 10.000 američkih dolara. Godine 1963. je osuđen na šest i pol godina zatvora. Odatle je pušten 1967. godine te se vratio u domovinu, gdje je svoja zatvorska iskustva sljedeće godine opisao u knjizi. Posljednje godine života je proveo kao trgovac nekretninama.

Angelvinov slučaj je inspirirao nekoliko filmova. Godine 1965. je tako snimljena popularna komedija Le Corniaud. Šest godina kasnije u SAD slučaj Francuske veze prikazan u daleko poznatijem filmu Francuska veza; lik temeljen na Angelvinu se u filmu zove Alain Charnier, a njega tumači Fernando Rey.

Filmografija uredi

Bibliografija uredi

  • Mes prisons américaines (Plon, 1968)

Vanjske veze uredi