Jack White

(Preusmjereno sa stranice Jack White (muzičar))

Jack White (rođen kao John Anthony Gillis 9.7. 1975.) je američki muzičar, muziči producent i povremeni glumac najpoznatiji po tome što je gitarist i pjevač rock-dueta The White Stripes.

Jack White
White izvodi 2005.
Lični podaci
Ime po rođenjuJohn Anthony Gillis
Datum rođenja9. 7. 1975. (1975-07-09) (dob: 48)
Mjesto rođenjaDetroit, SAD,
Zanimanjepjevač, kantautor, svirač, producent, glumac
Muzički rad
Instrumentigitara
klavir
bas
udaraljke
Marimba
mandolina
Povezani izvođačiThe White Stripes
The Go
Two-Star Tabernacle
Brendan Benson
The Raconteurs
The Upholsterers
Loretta Lynn

1990-ih White je u Detroitu izrađivao postavu za namještaj, a u slobodno vrijeme nastupao u raznim undergorund bendovima. Nakon što je čuo kako njegova tadašnja supruga Meg White zna svirati bubnjeve, njih dvoje su fomirali The White Stripes. Grupa je nanizala hvaljene albume, od kojih ih je treći, pod nazivom White Blood Cells, učinio međunarodnim zvijezdama. U izboru 100 najvećih gitarista svih vremena časopisa Rolling Stone je došao na 17. mjesto. Whiteov uspjeh kod publike i kritike mu je omogućio suradnju s drugim, već etabliranim i uglednim muzičarima kao što su Loretta Lynn, Bob Dylan, Lou Reed.[1] te pohvale od strane drugih muzičara kao što je Slash,[2][3] Jimmy Page i detroitski sugrađanin Iggy Pop. Godine 2005. White je postao jedan od osnivača rock-grupe The Raconteurs.

White se pojavljivao u filmovima kao glumac u cameo i manjim ulogama. Ponekad ga nazivaju ekscentričnim, a za što su zaslužni njegovo ponašanje na i van pozornice, kao i neobični interesi.

Biografija uredi

Jack White se rodio kao najmlađe od desetoro djece Terese i Gormana Gillisa, radnika koji je održavao zgradu detroitske nadbiskupije. U djetinjstvu je bio ministrant, te je tako dobio svoju prvu glumačku ulogu - u TV-filmu Rosary Murders, snimanom u Detroitu. a kao tinejdžer je planirao postati katolički svećenik. Od odlaska u sjemenište ga je odgovorila ljubav prema rock muzici, odnosno bojazan da neće sa sobom moći ponijeti pojačalo.

Nakon završene srednje škole, šegrtovao je kod očevog prijatelja Briana Muldoona, a potom osnovao Third Man Upholstery, vlastitu tvrtku za postavu namještaja. Posao nije bio profitabilan, a White se daleko više zanimao za rock muziku. 1990-ih je svirao bubnjeve u country punk grupi Goober and the Peas, a kasnije u grupi The Go.

21.9. 1996. Jack Gillis se oženio za Meg White i preuzeo njeno prezime. Njih dvoje su ubrzo počeli nastupati pod nazivom The White Stripes, a publici su se predstavljali kao brat i sestra. Jack i Meg su se razveli 2000. godine, ali su nastavili nastupati kao grupa.

Godine 2001. njihova singlica Fell in Love with a Girl je postala veliki hit, a potom je ih je uspjeh albuma White Blood Cells učinio svjetski poznatim.

Godine 2003. White je dobio ulogu u filmskoj adaptaciji romana Cold Mountain, a nakon niza solo-projekata je 2005. osnovao grupu The Racounteurs.

Nakon jednogodišnje veze s glumicom Renee Zellweger, koju je upoznao na snimnaju filma, White se 1.6. 2005. vjenčao s britanskim supermodelom Karen Elson, koja mu je rodila kći Scarlet Teresu White (2006) i sina Henry Lee Whitea (2007).

Solo diskografija uredi

Kao izvođač uredi

Kao producent uredi

Filmografija uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi