John "Jack" Patrick Metcalfe (Bellingen, 3. veljače 1912. - Tura Beach, 16. siječnja 1994.) je bio australski atletičar, najpoznatiji po nastupima u troskoku, mada se natjecao i u skoku u dalj i bacanju koplja.

Jack Metcalfe
Biografske informacije
Puno imeJohn Patrick Metcalfe
Rođenje3. veljače 1912.
Australija Bellingen, NSW, Australija
Smrt16. siječnja 1994.
Australija Tura Beach, NSW, Australija
Sportska karijera
Disciplinetroskok/skok u dalj
bacanje koplja
Sportski rezultati
Osobni rekordi15.78m (troskok)

Metcalfe je rođen u Bellingenu, ali se školovao u Sydneyju. Svoj prvi nastup na velikom međunarodnom natjecanju imao je na Igrama Commonwealtha 1934. u Londonu. Tamo je osvojio zlato u troskoku i broncu u skoku u dalj, dok je u skoku u vis osvojio četvrto mjesto. Sljedeće godine, na natjecanju u Sydneyju, Metcalfe je s preskočenih 15.78 metara postavio novi svjetski rekord u troskoku.

Sljedeći veliki nastup Metcalfe ima na Olimpijadi 1936. godine u Berlinu gdje osvaja broncu u troskoku. Osvajač zlatne medalje, Japanac Naoto Tajima, oborio je Metcalfeov rekord na tim igrama, skočivši točno 16 metara. Kasnije se otkrilo kako je Metcalfe, koji je bio bez trenera, pomagao i trenirao s japanskim atletičarima tokom Igara na što su se Nijemci žalili, ali bez uspjeha. Metcalfe je sudjelovao i u skoku u vis, ali je osvojio tek 12. mjesto. Metcalfe je ušao u povijest kao jedini Australac s osvojenom medaljom na berlinskoj Olimpijadi.

Svoj posljednji međunarodni nastup imao je na Igrama Commonwealtha 1938. u Sydneyju, gdje je uspješno obranio zlato u troskoku. Osvojio je i broncu u bacanju koplja, dok je u skoku dalj bio peti, a u skoku u vis sedmi.

Jack Metcalfe je umro 16. siječnja 1994. godine.