J'accuse (film, 1919)

J'accuse
Režija Abel Gance
Producent Charles Pathé
Scenario Abel Gance
Uloge Romuald Joubé
Séverin-Mars
Fotografija Marc Bujard
Léonce-Henri Burel
Maurice Forster
Montaža Andrée Danis
Abel Gance
Distribucija Pathé Frères
Datum(i) premijere
25. april 1919 (1919-04-25)
Trajanje 166 min.
(restaurirana verzija iz 2008.)
Zemlja  Francuska
Jezik nijemi
francuski međutitlovi
Budžet 525.000 FF

J'accuse (sh. Optužujem) je francuski crno-bijeli nijemi ratni film snimljen 1919. u režiji Abela Gancea. Protagonist je Jean Diaz (čiji lik tumači Romuald Joubé), pjesnik iz provansalskog sela čiju ljubavnu aferu sa lijepom suprugom lokalnog nasilnika prekida prvi svjetski rat u kome će oba muškarca sudjelovati u redovima francuske vojske. Radnja prati kako će ratne strahote promijeniti njihov odnos i kulminira antologijskom scenom u kojoj mrtvi vojnici ustaju iz grobova i odlaze svojim bližnjima kako bi ih upozorili da njihova žrtva ne bude uzaludna. J'accuse se smatra jednim od najvažnijih ostvarenja Ganceove filmografije i jednim od najpoznatijih ostvarenja na temu prvog svjetskog rata.

Gance je film počeo snimati dok je rat još uvijek trajao; na projekt su ga potaknule stalne vijesti o pogibiji prijatelja na fronti kao i roman Le Feu Henrija Barbussea. U projekt je producent Charles Pathé uložio 525.000 franaka što je za ondašnje vrijeme bila izuzetno visoka suma. Snimanje je trajalo od augusta 1918. do marta 1919. Za završnu scenu je Gance koristio vojnike na dopustu, od kojih su se mnogi vratili na frontu i poginuli poslije snimanja; film također sadrži i autentične snimke borbi kod Saint Mihiela u septembru 1918. godine koje su ukomponirane u film.

Film je zbog aktualne teme nakon premijere doživio ogroman uspjeh, ali je kasnije postao predmetom debate među kritičarima i historičarima filma. Dio smatra kako je riječ o antiratnom pacifističkom filmu, dok drugi smatraju kako je Gance previše forsirao francuski patriotizam. Sam Gance je izjavio da njega politika u filmu nije zanimala. Ganceov običaj da stalno premontira i stvara nove verzije jednog te istog filma je doveo do toga da su mnogi originalni dijelovi danas izgubljeni. Godine 1938. je snimio njegov istoimeni zvučni remake/nastavak kojim je nastojao upozoriti javnost na predstojeći rat.

UlogeUredi

  • Romuald Joubé ... pjesnik Jean Diaz
  • Maxime Desjardins ... Maria Lazare
  • Séverin-Mars ... François Laurin
  • Angèle Guys ... Angèle, Édithina kćer
  • Maryse Dauvray ... Édith Laurin, Françoisova supruga
  • Mancini ... Majka Diaz
  • Angèle Decori ... Marie, Lazareova sluškinja

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi