Izraelska laburistička stranka

Izraelska laburistička stranka (hebr. מפלגת העבודה הישראלית, Radnička stranka Izraela, Laburistička partija), u Izraelu poznata pod imenom HaAvoda (hebr. עבודה) je politička stranka lijevog centra iz Izraela.[1][2] Po svojoj politici je socijaldemokratska i cionistička partija, članica Socijalističke internacionale i promatrač u Stranci evropskih socijalista. Od 1999. do 2008, Radnička stranka Izraela je bila u savezu sa malom ljevičarskom religioznom cionističkom partijom Meimad, u izbornom sporazumu po kome Meimad dobija desetinu osvojenih mjesta u parlamentu.

Laburistička stranka
העבודה
Ha`Ávoda
Lider Isak Hercog
Osnivač David Ben-Gurion
Osnovana 1968.
Prethodne stranke Mapai
Sedište Jeruzalem
Država  Izrael
Ideologija socijaldemokratija,
cionizam,
sekularizam.
Politička pozicija Lijevi centar
Kneset
15 / 120
Međunarodno članstvo Progresistička alijansa i Socijalistička internacionala
Evropska stranka Partija evropskog socijalizma
(promatrač)
internet stranica

Lider stranke je Isak Hercog.

Historija uredi

HaAvoda je osnovana 1968. kao izborna alijansa okupljena oko stranke Mapai (Stranka radnika Izraela), koja je bila glavna partija socijalističkog cionizma. Među svojim redovima Mapai a potom HaAvoda su imale glavne izraelske političare i lidere: David Ben-Gurion, Moše Dajan, Golda Meir, Šimon Peres, Jicak Rabin i Ehud Barak.

Stranka se zalaže za mirovno rješenje jevrejsko-palestinskog pitanja i zajedno sa Kadimom čini politički blok koji je umjereniji i otvoreniji za dijalog. Stranka je u opoziciji i gubila je biračko tijelo od 1992. godine.

Reference uredi

  1. Rhodes Cook (2004). The Presidential Nominating Process: A Place for Us?. Rowman & Littlefield. str. 118–. ISBN 978-0-7425-2594-8. Pristupljeno 19. 8. 2012. 
  2. Docherty & Lamb 2006: str. 179

Literatura uredi

Vanjske veze uredi