Lost in Space

(Preusmjereno sa stranice Izgubljeni u svemiru)
Za ostala značenja, vidi Lost in Space (razvrstavanje).

Lost in Space je američka naučno-fantastična TV-serija koja se originalno emitirala na programu mreže CBS od 1965. do 1968. Protagonisti su bili članovi astronautske porodice poslane da kolonizira svemir, a čija je letjelica zbog sabotaže skrenula s puta. Za vrijeme originalnog emitiranja je bila poznata kao glavni suparnik Zvjezdanih staza.

Lost in Space
Promotivna fotografija (1967) za Lost in Space na kojoj su članovi glumačke postave: Angela Cartwright, Mark Goddard, Marta Kristen, Bob May (Robot), Jonathan Harris, June Lockhart, Guy Williams & Billy Mumy.
ŽanrScience fiction
KreatorIrwin Allen
RežijaIrwin Allen
Robert Douglas
Alvin Ganzer
Harry Harris
Leonard Horn
Nathan H. Juran
Sobey Martin
Irving J. Moore
Leo Penn
Don Richardson
Seymour Robbie
Sutton Roley
Alexander Singer
Paul Stanley
Ezra Stone
Nastupaju(v. članak)
NaracijaDick Tufeld
Kompozitor muzičke temeJohn Williams
Kompozitor(i)John Williams
Joseph Mullendore
Cyril Mockridge
Alexander Courage
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciengleski
Broj sezona3
Broj epizoda83 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)Guy Della Cioppa (za Van Bernard Productions)
Producent(i)Irwin Allen
Postavke kamereClyde Taylor
Trajanje1 sat po epizodi (s reklamama)
Producentska kompanija/eIrwin Allen Productions
Van Bernard Productions
Jodi Productions
20th Century-Fox Television
CBS
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje15. septembar 1965. – 6. mart 1968.
Kronologija
Srodne emisijeLost in Space (film)

Godine 1998. je snimljen remake u obliku istoimenog filma.

Glumačka postava uredi

  • Dr. John Robinson: (Guy Williams) Zapovjednik ekspedicije, piolot i otac djece Robinsonovih. Po struci je astrofizičar specijaliziran za primjenjenu planetarnu geologiju.
  • Dr. Maureen Robinson: (June Lockhart), Johnova supruga, po struci biokemičarka. Njena uloga u seriji je pripremnanje jela, briga o vrtu i pomoć pri lakšim građevinskim poslovima, uz povremeno suosjećanje sa svojim putnicima. Titula "doktora" joj je spomenuta samo u prvoj epizodi.
  • Major Don West: (Mark Goddard) Vojni pilot Jupitera 2, koji predstavlja nestrpljivog i netrpeljivog protivnika dr. Smitha. On i Judy su u prvih nekoliko epizoda pokazivali ljubavne osjećaje jedno prema drugom, ali kasnije to nije iskorišteno. (U nikada prikazanoj pilot-epizodi, njegov lik se zvao "dr. Donald West" te je bio student astrofizike i stručnjak za interplanetarnu geologiju, a ne vojna osoba).
  • Judy Robinson: (Marta Kristen) Najstarije dijete Robinsonovih, na početku serije je imala 19 godina. Planirala se baviti muzičkim teatrom prije nego što se pridružila porodici na putovanju.
  • Penny Robinson: (Angela Cartwright) 11-godišnjakinja koja voli životinje i klasičnu muziku. Dobiva vanzemaljskog ljubimca nalik na čimpanzu koji izgovara riječ "Bloop". Iako je fanovima bilo poznato pod im imenom,[1] Penny je stvorenje dalo ime Debbie. Većina Pennynih pustolovina su bajkovite, tako da naglase njenu nevinost. Čest je suradnik dr. Smitha.
  • Will Robinson: (Billy Mumy) 9-godišnji vunderkind s talentom za elektroniku. Često predstavlja jedinog prijatelja dr. Smitha. Will je isto tako najbliži prijatelj Robota.
  • Dr. Zachary Smith: (Jonathan Harris), doktor intergalaktičke ekološke psihologije [2], stručnjak za kibernetiku i neprijateljski agent, a što se rijetko spominjalo nakon prvih epizoda. Njegov pokušaj da sabotira misiju ga ostavlja nasukanog na Jupiteru 2. Pred kraj prve sezone je trajno etabliran kao budalasta, sebična, impulzivna i spletkarska kukavica, iako te osobine nije tako eksplicitno pokazivao u druge dvije sezone. Poznat je po elegantnim i duhovitim replikama, obično kao reakcijama na "ozbiljnog" Robota.
  • Robot: Robot je Model Luke H, neoteoretičarski robot za kontrolu okoline opće namjene klase M-3, koji nikada nije dobio pravo ime. Iako je mašina opremljena nadljudskom snagom i futurističkim oružjem, često je pokazivao ljudske emocije kao smijeh, tugu, ironiju te pjevao i svirao gitaru. Robota je tumačio Bob May u specijalnom kostimu koga je izradio Bob Stewart. Glas mu je dao Dick Tufeld, poznat i kao narator serije. Roberta je dizajnirao Robert Kinoshita, poznat i kao dizajner robota Robbyja u klasičnom SF-filmu Zabranjeni planet.

Izvori uredi

  1. „The Dumbing Down of America - the Bloop”. Arhivirano iz originala na datum 2007-12-21. Pristupljeno 2010-02-10. 
  2. Navedeno u "The Kidnapped of Space", epizodi iz treće sezone

Eksterni linkovi uredi