Ivo Pukanić (21. siječnja 1961. - Zagreb, 23. listopada 2008.) bio je urednik hrvatskog tjednika Nacionala. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, a od 1991. radi kao urednik u tjedniku Globus. 1995. godine je osnovao Nacional i bio u njemu glavni urednik do 2000. godine. Iste je godine primio nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo 2000. godine te je nagrađivan za intervju s generalom Antom Gotovinom. Iza sebe je ostavio udovicu Mirjanu i kćer Saru.

Ubojstvo uredi

opširnije: Atentat u Zagrebu 23. listopada 2008.

23. listopada 2008. Ivo Pukanić poginuo je u 18.22 po lokalnom vremenu u atentatu u centru glavnog grada Zagreba. Ubijen je auto-bombom u ulici Staroj Vlaškoj kod sjedišta Nacionala, dvije ulice istočno od Trga bana Jelačića. Atentat, u kome je poginuo i njegov pomoćnik Niko Franjić, je okarakteriziran od strane medija kao teroristički čin.

Nekoliko tjedana kasnije je hrvatska policija, u suradnji sa srpskom, pohapsila nekoliko osoba povezanih sa organiziranim kriminalom u Hrvatskoj i Srbiji za koje je istragom utvrđeno da su sudjelovali u atentatu. One su u novembru 2010. osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne. Naručitelji i motivi atentata, međutim, na sudskom procesu nisu utvrđeni.

Izvori uredi