Ivernijski jezik

Ivernijski jezik (engleski: Ivernic language) je ime hipotetičkog keltskog jezika, za čije historijsko postojanje nema nikakvih materijalnih dokaza.

Ivernijski
Govori se u
Ukupno govornici
Jezička porodica Indoevropski jezici


>Keltski jezici
->Otočki keltski jezici
-->Britonski jezici
--->Ivernijski jezik
---->

Jezički kodovi
ISO 639-1 Nema
ISO 639-2
ISO 639-3
Keltoi Tribes.PNG

Antički geograf Klaudije Ptolomej (2. vijek) je stanovnike jugoistočne Irske (današnja Grofovija Cork) naveo pod imenom - Iverni.[1]

Na bazi tog je uz nešto je mitoloških legendi je irski lingvist Thomas Francis O'Rahilly (1883.-1953.) ponudio hipotezu o Ivernijskom jeziku. On je povezao Iverne sa mitološkim Fir Bolgom i Belgima iz antičke Galije i Britanije. Po njemu su Iverni u 5. vijeku izvršili invaziju na Irsku i ovladali njenim jugom. Kako nisu bili Gali govorili su svoj - ivernijski, koji je bio bliži britonskim nego galskim jezicima.

Većina današnjih lingvista odbacila je njegovu konstrukciju, iako i danas ima onih koji misle da ima nešto istine u njoj.

Tako William O'Brien u svojoj knjizi Iverni: A Prehistory of Cork, iznosi tezu da su Iverni došli iz Centralne Evrope, kao direktni nasljednici Vinčanske kulture. Dokaze za svoju tezu vidi u nestanku megalita zapadno mediteranskog tipa u Corku, uz istovremenu pojavu novog tipa megalita, koji liče na centralnoevropske. Po njemu to je bila jasna granica između galske i negalske Irske.[2]

IzvoriUredi