Ivar Bez Kostiju

Ivar Ragnarsson (staronordijski: Īvarr; ? - 873?[1]) poznat po nadimku Beskosni (inn beinlausi ili "bez kostiju"), bio je vikinški vođa iz 9. vijeka poznat po reputaciji berserkera, a po tradiciji koja potiče s kraja 11. vijeka i sin moćnog vikinškog vođe Ragnara Lodbroka.

Ivar je u historijske zapise ušao kada je u jesen 865. zajedno sa braćom Halfdanom Ragnarssonom (Halfdene) and Ubbeom Ragnarssonom (Hubba) na čelu velike grupe Vikinga, kasnije poznate kao Velika poganska vojska, napao i osvojio Istočnu Angliju. Ivar je potom sljedeće godine napao kraljevinu Northumbrija i osvojio njen glavni grad York, da bi 867. pobio njene kraljeve i uspostavio režim vikinških vazala. Oko godine 869. je ubio istočnoanglijskog kralja Edmunda, što tradicija pripisuje Edmundovom odbijanju da kao kršćanin prihvati paganina za sizerena. Ivar je nedugo nakon toga vlast nad osvojenim područjima Britanije prepustio braći kako bi se zaputio, prema nekim izvorima na zapad u Irsku, a prema drugim izvorima vratio natrag u Skandinaviju.

Neki od izvora ga navode kao praosnivača Kuće Ivar, u irskim izvorima poznate kao Uí Ímair, koja je dominirala Kraljevinom Dublin, odnosno pretkom Godred Crovana čija je dinastija vladala Kraljevinom Manna i Otoka od 11. do 13. vijeka.

Prema izvorima iz nordijskih saga, Ivar je pohod na Britaniju izveo kako bi osvetio smrt oca Ragnara Lodbroka, koga je pogubio northumbrijski kralj Aella. Njegov nadimak "beskosni" ili "bez kostiju" je dao materijala za špekulacije o tome da je patio od impotencije, hromosti ili genetske bolesti krhkih kostiju (osteogenesis imperfecta); potonju je, pak, teško pomiriti sa njegovom reputacijom velikog ratnika, iako je Nabil Shaban, suvremeni aktivist za prava invalida, 2003. godine u dokumentarnoj TV-seriji Secret History dokazao kako je netko sa tom bolešću mogao sudjelovati u borbi koristeći luk i strijelu.

Ivar se pojavljuje kao lik u holivudskom filmu Vikinzi iz 1958. godine, gdje mu je ime promijenjeno u Einar, i gdje ga je tumačio Kirk Douglas. U filmu Erik the Viking iz 1989. godine ga je tumačio John Gordon Sinclair.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi