Ivan Pernar (hrvatski političar)

Ivan Pernar
član Hrvatskog sabora za VI. izbornu jedinicu
Preuzeo dužnost
14. oktobar 2016
Lični detalji
Rođenje 14. oktobar 1985. (1985-10-14) (dob: 35)
Zagreb, SR Hrvatska, SFRJ
(danas Hrvatska)
Politička stranka nezavisni
Živi zid (2011-2019)
Djeca Mathis

Ivan Pernar (Zagreb, 14. listopada 1985.), hrvatski aktivist, osnivač Živog zida, političar i saborski zastupnik u 9. sazivu Hrvatskog sabora. Poznat po tome što je u veljači 2011. preko Facebooka[1] organizirao i vodio demonstracije ispred sjedišta hrvatske Vlade sa ciljem da iznudi ostavku premijerke Jadranke Kosor. Demonstracije su dobile masovno obilježje, a Pernar dosad zbog remećenja javnog reda i mira bio uhapšen nekoliko puta. Nakon završetka demonstracija je u lipnju 2011. osnovao libertarijansku političku stranku pod nazivom Savez za promjene. Odnedavno se nalazi u vodstvu stranke Živi zid. Kao njen kandidat je na izborima 2016. godine izabran u Hrvatski sabor. Kada je nakon izbora za Europski parlament došlo do raskola na vrhu stranke, razišao se sa njenim vođom Ivanom Viliborom Sinčićem i napustio stranku.

Autor je dvaju knjiga o monetarnoj politici "Kako je nastao novac" i "Mehanika novca" u kojima objašnjava koncept 'novca kao duga' i uzroke ekonomske krize u Hrvatskoj i svijetu.

Ivan Pernar je u dalekom srodstvu sa Ivanom Pernarom, istoimenim hrvatskim političarom i poslanikom HSS koji je godine 1928. bio ranjen prilikom atentata u Narodnoj Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

PublikacijeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi