Ivan Paližna ( - 1391) je bio hrvatski ban i prior Vrane poznat pre svega po svojoj borbi za nezavisnost južnih slavena tako da je ratovao protiv Žigmunda Luksemburškog (1386-91) za Hrvatsku i u bitki na Kosovu 1389. godine za Srbiju protiv Turaka.

Bista Ivana Paližne u Zagrebačkoj katedrali

Život uredi

O Ivanovom ranom životu se ništa ne zna sve do 1381. godine kada se već našao na položaju priora Vrane i kada je već uživao popularnost u Hrvatskoj. Nakon što su hrvatski i ugarski plemići izabrali 1385. godine Karla Dračkog za kralja ovaj je Ivana Paližnog proglasio banom Hrvatske. Nakon što je novi kralj ubijen početkom 1386. godine Ivan je sudjelovao s braćom Horvat u zarobljavanju i potom pogubljenju kraljice Elizabete Bosanske koja je organizirala kraljevo ubojstvo nakon čega je njihovu vojsku razbio Žigmund Luksemburški. Bez obzira na tešku situaciju u Hrvatskoj 1389. godine Ivan Paližna je organizirao vojnu skupinu koja je došla u pomoć Srbiji tokom turske invazije koja će rezultirati bitkom na Kosovu u kojoj će ta vojna skupina sudjelovati [1] .

Po povratku u Hrvatsku Ivan će uz pomoć bosanskog kralja kralja Tvrtka I nastaviti svoju borbu protiv Žigmunda tako da će u jednoj bitci protiv njega biti smrtno ranjen od posledice čega će 1391. i umreti u svom vranskom samostanu.

Zanimljivost uredi

U knjizi Istorija srpskog naroda II koju je pisala grupa autora 1982. tvrdi se da Ivan Paližna nije sudjelovao u bitki na Kosovu 1389. godine. [2]

Izvori uredi

  1. Ćorović:Istorija
  2. Група аутора, „Историја српског народа II“ , Београд, 1982.

Spoljašnje veze uredi