Ivan IX. je bio papa od siječaja 898. do siječnja 900. godine. O njegovom životu prije nego što je postao papa se ne zna mnogo, osim da se rodio u Tivoliju, te da ga je papa Formoz zaredio za benediktinskog redovnika. Nakon iznenadne smrti njegovog prethodnika Teodora II, izabran je za papu uz podršku aristokrata na čelu sa Kućom Spoleto.

Ivan IX.
Ioannes Nonus

Papinstvo počelo siječanj 898.
Papinstvo završilo siječanj 900.
Prethodnik Teodor II
Nasljednik Benedikt IV
Rođen 9. vijek
Tivoli
Ostali pape imena Ivan

Ivanov pontifikat je bio relativno kratak, ali ipak duži od većine njegovih prethodnika, koji su bili ubijani ili svrgavani uslijed sve nasilnijih frakcijskih borbi u Rimu. Ivan je nastojao suzbiti nasilje održavanjem niza sinoda, od kojih je najvažniji onaj kojim su poništene odluke zloglasnog Sinoda trupla te njegov posthumno osuđeni prethodnik Formoz rehabilitiran i ponovno sahranjen u Bazilici svetog Petra.

U vanjskoj politici se nastojao osloniti na cara Lamberta; u zamjenu za carsku podršku posebnim je sinodom potvrdio carski autoritet nad Rimom, odnosno odredio da se nijedan papa ne može birati bez prisustva carskih delegata. Taj je, savez, međutim, propao zbog Lambertovog ubistva.

Ivan IX. je umbro siječnja 900. Sahranjen je u Bazilici svetog Petra u Vatikanu.[1]. Naslijedio ga je Benedikt IV. (900—903).

Izvori uredi

  1. Giovanni IX Enciclopedia dei Papi, Treccani, 2000. Pridobljeno 5. siječanj 2015.