Ivan Hetrich (čitaj: Hetrih; Vinkovci, 25. X. 1921. — Stubičke Toplice, 5. IV. 1999), jugoslavenski i hrvatski spiker, novinar, televizijski voditelj, pisac te filmski, kazališni i televizijski režiser. Prijatelji su ga zvali Het.

Ivan Hetrich
prvi hrvatski i jugoslavenski TV-spiker, TV-voditelj i TV-režiser
Rođenje(1921-10-25)25. 10. 1921.
Vinkovci
Smrt5. 4. 1999. (dob: 77)
Stubičke Toplice
Ostala imenaHet (nadimak)
ObrazovanjeAkademija dramske umjetnosti u Zagrebu
Alma materSveučilište u Zagrebu
Zanimanjerežiser
Poznat/a poradu na radiju, televiziji i filmu

Životopis uredi

U Vinkovcima je završio pučku školu i tri razreda gimnazije. Potom je u Zagrebu 1939. godine završio gimnaziju i diplomirao režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Od 1946. radio je na Radio-Zagrebu kao spiker, novinar i režiser. Godine 1956. bio je jedan od utemeljitelja Televizije Zagreb i prvi hrvatski i jugoslavenski TV-spiker, TV-voditelj i TV-režiser.

Rad na radiju i televiziji uredi

Na Radio Zagrebu režirao je preko 80 radio-drama te se bavio adaptacijama romana i pripovijetki za potrebe radija. Na TV Zagreb režirao je oko 80 TV-drama i dvije TV-serije (1971. "Kuda idu divlje svinje" i 1974. "Kapelski kresovi"), koje su bile jedne od najzapaženijih i najgledanijih. Bio je voditelj TV-emisija posvećenih filmu "Ekran na ekranu" i "3, 2, 1… kreni", TV-emisija iz kulture "Srce u zavičaju" i "Srdačno vaši" te kvizova "Kviskoteka" i "Brojke i slova".

Rad u kazalištu i na filmu uredi

Već 1958. godine snimio je srednjometražni film za djecu "Veliko putovanje", a kasnije i dvadesetak drugih te 100 dokumentarnih filmova. Bio je pripovjedač u filmovima i TV-serijama ("H-8" Nikole Tanhofera, "Protest" Fadila Hadžića, "Smogovci"). Pet godina je bio dramaturg u "Zora-filmu". Režirao je 20-ak kazališnih drama u zagrebačkim kazalištima i u subotičkom kazalištu.

Enigmatika i pisanje uredi

Ivan Hetrich je bio pasionirani rješavač zagonetaka i vjerni kvizovac. U zagrebačkom enigmatskom časopisu "Vjesnikovom kvizu" objavljivao je od broja 338 (30. 1. 1985) do broja 400 (17. 6. 1987) kozerije, pričice, humoreske ... pod stalnim naslovom "E(h), baš svašta!" i potpisivao ih nadimkom Het.

Objavio je velik broj vesterna u ediciji "Laso" pod pseudonimom John George Jullian.

Završetak karijere uredi

Krajem 1980-ih godina otišao je u mirovinu, ali je još dugo bio aktivan u novinarstvu, u Novinarskom klubu u Zagrebu. Primio je brojne nagrade i odlikovanja za svoj svestrani profesionalni i umjetnički rad.

Vanjske poveznice uredi