Ovo je glavno značenje pojma Ivan Benigar. Za druga značenja, v. Ivan Benigar (matematičar i fizičar).

Ivan Benigar (špa. Juan Benigar) (Zagreb, 23. prosinca 1883. - Poi Pucon, Neuquen, 14. siječnja 1950.), bio je hrvatski civilni inženjer, čovjek znanosti, poliglot (15 jezika!), antropolog, filolog, jezikoslovac, etnolog, leksikograf, povjesničar, filozof, istraživač i humanist.

Životopis uredi

Rodio se je u Zagrebu 23. prosinca 1883. Studirao je u Grazu i Pragu te završio studije kao civilni inženjer. 1904. u Zagrebu objavio je gramatiku Bugarsku slovnica sa čitankom.[pojasniti] Godine 1908. dolazi u Buenos Aires te odlazi na jug Patagonije gdje do konca života živi među Indijancima Mapuche odnosno Araucanos. Bio je izvanredni poznavatelj Indijanaca ovog dijela južnoameričkog kontinenta, njihove kulture, običaja i jezika. Godine 1910. oženio se unukom indijanskog poglavice Catriel, Eufemiom Scheypuquin, s kojom je imao jedanaestero djece.

Šest godina nakon smrti prve supruge ponovno se ženi s Rosariom Pena, koja je također bila Indijanka Mapuche. S njom je imao četvero djece. Umro je u mjestu Poi Pucon u pokrajini Neuquenu 14. siječnja 1950. Benigar je bio čovjek znanosti, antropolog, filolog, povjesničar, filozof, istraživač i humanist. Govorio je 15 jezika. Napisao je rječnik jezika Mapuche Indijanaca i nekoliko knjiga. Svojim radovima i istraživanjima zadužio je znanost Latinske Amerike. Od 1924. bio je član Vijeća američke povijesti i numizmatike. Danas je to Povijesna akademija u Buenos Airesu. Nije stoga čudo da je Ivan Benigar nazvan "bijelim poglavicom Mapuche Indijanaca". Borio se za prava tog naroda, čiji je jezik i kulturu istraživao i proučavao.[1]

U Argentini napisao je dvije knjige: El problema del hombre americano (Problem američkog čovjeka) i La Patagonia peinsa (Patagonija misli; o raščlamba gospodarsko-društvenog položaja Indijanaca i sitnog seljaštva)

Izvori uredi

    Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Hrvatskog informativnog centra. Vidi Dopusnicu Hrvatskog informativnog centra.

  1. Enciklopedija Slovenije, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1987, knjga I,str.240 (slovenski)

Povezano uredi

  • Aleksa Benigar, katolički svećenik slovenskog podrijetla, Hrvat i Zagrepčanin po rođenju, franjevac, misionar u Kini, profesor teologije, pisac, Stepinčev životopisac, slovenskog podrijetla
  • Ivan Benigar, hrvatski prof. matematike slovenskog podrijetla

Vanjske poveznice uredi