Es geschah am hellichten Tag

(Preusmjereno sa stranice It Happened in Broad Daylight)

Es geschah am hellichten Tag (sh. Dogodilo se usred bijelog dana) je švicarsko-zapadnonjemačko-španski kriminalistički film snimljen 1958. godine u režiji Ladislaoa Vajde, a koji se smatra jednim od najboljih evropskih ostvarenja žanra 1950-ih.

Es geschah am hellichten Tag
El cebo
RežijaLadislao Vajda
ScenarioFriedrich Dürrenmatt
Hans Jacoby
Ladislao Vajda
UlogeHeinz Rühmann
Siegfried Lowitz
Michel Simon
Gert Fröbe
MuzikaBruno Canfora
FotografijaErnst Bolliger
Heinrich Gärtner
Datum(i) premijere
9. 6. 1958 (1958-06-09) (Zapadna Njemačka)
Trajanje95 min.
Zemlja Švicarska
 Zapadna Njemačka
 Španija
Jeziknjemački
italijanski

Protagonist, koga tumači Heinz Rühmann, je natporučnik Matthäi, detektiv ciriške kantonske policije koji nedugo pred umirovljenje počinje istragu ubistva djevojčice, a nastavlja je i nakon što je lokalni skitnica (koga glumi Michel Simon) priznao zločin, uvjeren je kako je riječ o djelu serijskog ubice. Radnja prikazuje kako, u nastojanju da ga uhvati, nakon umirovljenja kupuje benzinsku stanicu te se zbližava sa lokalnom udovicom (čiji lik tumači María Rosa Salgado) kako bi njenu kćer koristio kao "mamac".

Es geschah am hellichten Tag je originalno bio zamišljen za prikazivanje na televiziji, ali je na kraju od njega napravljen "pravi" film, te je, između ostalog, bio među kandidatima za Zlatni medvjed na Berlinskom filmskom festivalu. Kritičari su izuzetno hvalili Rühmannovu ulogu, odnosno njegov nastup toliko različit od komedija koje su mu bile donijele slavu i popularnost; Gert Fröbe, koji se u filmu pojavljuje u ulozi ubice, je također impresionirao kritičare; sam Vajda je dobio pohvale zbog vještog korištenja tehnika koje je tada popularizirao Alfred Hitchcock.

Ugledni švicarski pisac Friedrich Dürrenmatt, jedan od scenarista, međutim, bio je izuzetno nezadovoljan filmom; prije svega se to odnosilo na angažman "buržoaskog" Rühmanna, ali inzistiranje producenata na hepi endu. Kako bi "ispravio" stvar, odlučio je napisati roman Das Versprechen (sh. Zavjet) u kome se, koristeći tehnike metafikcije obračunava sa klišejima detektivskog romana, odnosno daje vlastitu verziju scenarija u kome nema hepi enda. Ta je verzija godine 1979. ekranizirana u Italiji kao TV-film La promessa, odnosno u SAD kao igrani film The Pledge u režiji Seana Penna sa Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi.

Osim tih filmova, napravljeno je još nekoliko remakeova - mađarski film Szürkület 1991. godine, britansko-nizozemsko-njemački film The Cold Light of Day iz 1996. godine, te iste godine u Njemačkoj kao istoimeni TV-film.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi