Istraživačko novinarstvo

Istraživačko novinarstvo je novinarstvo koje odlikuje nastojanje novinara da što temeljitije i potpunije obrade neku vijest, odnosno uz vijest vezane ličnosti, događaje ili teme, najčešće vezane uz kriminal, korupciju ili razne oblike društvene patologije. Istraživački novinar je spreman danima, tjednima, mjesecima i nekada i godinama proučavati i istraživati predmet svog rada prije nego što ga objavi u obliku novinskog članka, feljtona, televizijske reportaže ili, u nekim slučajevima, knjige. Istraživanje uključuje proučavanje dokumenata, intervjuiranje osoba, snimanje fotografija i audio-zapisa i sl.

Istraživačko novinarstvo se često smatra "najuzvišenijim" oblikom novinarstva, jer od istraživačkih novinara zahtijeva daleko više truda, vještina, ali i spremnosti na rizike od "običnog" novinarstva. Također se smatra najbližim idealu tzv. Sedme sile, odnosno medija kao društvenog korektiva u slučajevima kada država i druge javne institucije nisu voljne niti u u stanju reagirati na određene društvene probleme.

Online alati za istraživačko novinarstvo


1. DocumentCloud

Jednostavno rečeno, DocumentCloud je katalog dokumenata - primarnih izvora informacija i alat za dodavanje bilješki, organizaciju dokumenata i njihovo objavljivanje na webu. Dokumente u DocumentCloud dodaju novinari, istraživači i arhivari. Ideja tvoraca ovog alata je da pomognu prije svega novinarima da iz dokumenata dobiju što je više moguće, kao i da online izdanja medija budu što zanimljivija.

2. Overview Arhivirano 2015-09-24 na Wayback Machine-u

Softver otvorenog koda pod nazivom Overview pomaže novinarima da nađu priče u velikim količinama podataka tako što čiste, vizualno predstavljaju i interaktivno istražuju velike količine dokumenata i setova podataka. Iako postoje alati koji omogućavaju pretragu imena i ključnih riječi u velikim kolekcijama dokumenata, Overview može više – on će prikazati odnose između tema, ljudi i datuma među dokumentima da bi pomogao novinarima da nađu priču u tim vezama.

3. OpenCorporates

Brojni poslovni registri postoje sa ciljem da se prate i bilježe veze između pojedinaca i kompanija, međutim, neznatan broj poslovnih registara dostupan je javnosti i medijima. Jedan od takvih registara je OpenCorporates, koji omogućava pretragu imena ili kompanija na globalnom nivou, uz brojne mogućnosti filtriranja pretrage.

4.DueDil

DueDil se ne razlikuje mnogo u funkcionalnostima od poslovnog registra OpenCorporates, ali posjeduje opciju sužavanja pretrage osoba sa istim ili sličnim imenima prema datumu rođenja.

5. Investigative Dashboard

Investigative Dashboard je sajt gdje novinari istraživači imaju pristup bazama podataka o kompanijama širom svijeta, kao i softverima za analizu podataka i druge namjene od koristi istraživačima. Sajt nudi listu baza podataka o kompanijama po zemljama, koju je moguće filtrirati po višestrukim parametrima. U ovim bazama su, na primjer, dostupni podaci o dioničarima, upravnim odborima i finansijskoj situaciji kompanija u raznim zemljama.

6. Tabula

Obzirom da vlade i institucije insistiraju na objavljivanju izvještaja u PDF formatu, novinarima je uveliko otežano da analiziraju i obrade podatke iz istih. Tabula je open source aplikacija koju možete preuzeti i koristiti, a služi za tzv. "otključavanje" tabela iz PDF dokumenata u elektronski čitljiv format.

[1]

  1. http://www.media.ba/bs