Istočna Nusa Tenggara

Istočna Nusa Tenggara (indonežanski: Nusa Tenggara Timur) je provincija Indonezije, koja se nalazi u istočnom dijelu Malih Sunda Otoke, te uključuje Zapadni Timor. Glavni grad provincije je Kupang, lociran na Zapadnom Timoru.

Karta koja pokazuje provinciju Nusa Tengara Timor u Indoneziji
Bliži pogled na otoku Istočne Nuse Tenggara

Provincija se sastoji od oko 550 otoka, ali njome dominiraju tri glavna otoka - Flores, Sumba i Zapadni Timor, odnosno zapadna polovica otoka Timor. Istočni dio Timora je nezavisna država Istočni Timor. Ostali otoci su Adonara, Alor, Ende, Komodo, Lembata, Menipo, Rincah, Rote (najjužniji otok Indonezije), Savu, Semau i Solor. Provincija je administrativno podijeljena u četrnaest regentastava (kabupaten) i jednu općinu (kotamadya), Kupang.

Stanovništvo uredi

Procjenjuje se da stanovništvo provincije broji 4,073.249 ljudi 2003 (BPS NTT). Po vjeri je atipična za Indoneziju, s 91% kršćana (većinom katolici, uz značajne protestanske zajednice), 8% muslimana, 0.6% hinduista ili budista, dok 0.4% upražnjava tradicionalna vjerovanja. Istočna Nusa Tenggara je postala utočište indonezijskih kršćana koji bježe od sukoba u Malukuu i Irian Jayi.

Stopa upisa od srednje škole od 39% je dramatično ispod indonežanskog prosjeka (80.49% in 2003/04, prema UNESCO-u). Nedostatak pitke vode, sanitarnih čvorova i bolnica je razlogom za dječju neishranjenost (32%) i dječju smrtnost (71 na 1000) koja je veća nego u ostatku Indonezije.

Ekonomija uredi

Prema nekoliko indikatora, ekonomija provincije je slabija od indonežanskog prosjeka, s visokom inflacijom (15%), nezaposlenosti (30%) i kamatnim stopama (22 – 24%).