Istarske Toplice

Istarske Toplice - Terme San Stefano (tal. i Santo Stefano al Quieto - Gradaz) je naselje i lječilište u sjevernoj Istri u sastavu Općine Oprtalj, Istarska županija.

Istarske Toplice - Terme San Stefano
Istarske Toplice - Terme San Stefano
Županija Istarska županija
Općina/Grad Oprtalj - Portole
Nadmorska visina 20 m
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 24
Pošta Oprtalj
Autooznaka PU
Rock above spa.jpg
Grota sv. Stipana

GeografijaUredi

Istarske Toplice se nalaze na desnom flišnom području doline Mirne ispod vapnenačke stijene (grote) visoke 85 m gdje ima više termalnih izvora na 30-35 C stupnjeva. Nalazi se 11 km jugozapadno od Buzeta, 5 km sjeveroistočno od Livada i 8 km od Motovuna.

Sjeverno se nalazi kraško brdo na čijoj visoravni su smješteni Žnjidarići (421 m n/v) i Zrenj (Sdregna, 467 m). Od Toplica prema zapadu vodi lokalna cesta kroz kraško polje (14 m n/v) sa selima Gradinje i Zubini i dalje za Livade i na sjever za središte Oprtalj. Preko vale Mirne na brežuljcima se nalaze Pračana (208 m) i Sovinjak (295 m), istočno te Sovinjska Brda, jugoistočno.

U okolnim šumama ima nalazišta bijelog tartufa.

PovijestUredi

Istarske toplice su na uzvisini iznad izvora bile naseljene u prapovijesno doba na što ukazuju ostaci histarsko-keltskog kašteljera te u antičko doba ovdje je rimski castrum (nađeni su ostaci rimskog novca, nakita kao i kamenih natpisa).

O naselju u srednjem vijeku neka nikakvih podataka, a prvi put ga spominje 1650. novigradski biskup Tommasini kao Terme Santo Stefano. Na vrhu stijene nalaze se ostaci crkvice sv. Stipana koja nije datirana.

U XIX. st. obitelj Gravisi iz Kaštela (Pietrapelosa) podiže lječilište poznato u Austrijskom carstvu.

Za vrijeme 2. svjetskog rata lječilišta je razoreno pa se od 1956. do 1960. gradi novo lječilište sa pripadajućim stambenim objektima za personal. Pod kapitalističkim režimom lječilište je 1996. dato u privatne ruke.

Postoji usmena predaja (legenda) o Groti sv. Stefana-Stipana.