Isra i Mi'radž

U Islamskoj tradiciji, Isra i Miradž (arapskiالإسراء والمعرا), su dva dijela putovanja koje je Muhammed imao u jednoj noći, oko 621 god. Mnogi islamski učenjaci smatraju da se to putovanje dogodilo fizički, dakle i dušom i tijelom, dok drugi smatraju da se desio samo kao duhovno putovanje (astralno). Ukratko je to putovanje opisano u Kur’anu u suri koja nosi naziv Al-Isra (noćno putovanje), (Kur'an Sura Al-Isr'a, a dosta više detalja je navedeno u hadisima.

Perzijska minijatura iz 16. stoljeće pokazuje Muhammedov put na nebo u noći miradža, lice nije nacrtano jer je to praksa u islamskoj umjetnosti
Hram u Jerusalimu do kojega je došao Muhammed u prvom dijelu putovanja

Isra uredi

U hadisima se prenosi da je Muhammed . odmarao u blizini Kabe u Meki, kada mu je došao melek Džibril (Gabriel) i doveo mu krilatu životinju Buraka. Burak je tada odveo na svojim leđima Muhammeda do “Hrama dalekog” (*). Lokacija ovog Hrama nije navedena u Kur’anu, ali po Hadisima, to je Mesdžid-al-Aqsa u Jerusalimu. Tu je Muhammed predvodio molitvu svim prijašnjim Poslanicima (isra) a zatim uzjahao Buraka ponovo.

Miradž uredi

U drugom dijelu putovanja Muhammed je odveden na putovanje kroz sedam nebesa. Na svakom od njih je pričao i susreo se sa nekim od prijašnjih poslanika kao što su: Ibrahim (Abraham), Musa (Mojsije) i Isa (Isus), a zatim ga je Džibril odveo do božijeg prijestolja (Arš) gdje se Muhammed susreo sa Allahom.

Nakon što se Muhammed vratio u Meku i ispričao svoj doživljaj, većina stanovnika Meke mu nije vjerovala, čak i njegovi dotadašnji sljedbenici su se pokolebali i izrazili sumnju. Tada je Ebu Bekr, Muhammedov prijatelj rekao:”Čudite se da je Muhammed u jednoj noći otputovao do Mesdžid-Al-Aksa i nazad? Pa ja sam mu povjerovao i više od toga a to je da prima Objavu sa nebesa.”

Detaljniji opis putovanja iz hadisa uredi

Lejletul-Miradž uredi

Događaj Isre i Miradža se obilježava širom svijeta pa i u Bosni i Hercegovini svake godine i ta manifestacija se naziva “Lejletul-Miradž”.

Izvori uredi

  • "Muhamed" -Mustafa Mahmud
  • "Zapečaćeni dženetski napitak" -Safijurahman Elmubarekfuri

Eksterni linkovi uredi