Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike

Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (engl.: Islamic Community of North American Bosniaks) (IZBSA) je vjerska organizacija Bošnjaka muslimana u Sjevernoj Americi.

Islamska zajednica
Bošnjaka Sjeverne Amerike
Logo Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike
Reis-ul-ulemaHusein ef. Kavazović
MuftijaMuftija Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike
Osnovana2003.
SjedišteWashington
Država SAD
Kanada

Duhovno vodstvo Bošnjaka muslimana Sjeverne Amerike zove se Mešihat a najviši predstavnik Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike je muftija. Trenutni muftija Mešihata Islamske zajednice Sjeverne Amerike je Sabahudin ef. Ćeman koji je na ovoj dužnosti od 2018. godine. Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike je Mešihat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zbog čega je reis-ul-ulema vrhovni poglavar Bošnjaka muslimana i u Sjevernoj Americi.[1]

Sjedište Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike nalazi se u Washingtonu.

Historija uredi

 
Karta Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike

Prva registrirana Bošnjačko-američka organizacija je registrirana u saveznoj državi Illinois 1906. godine od bošnjačkih imigranata. Na kraju 20 st., bošnjački imigranati i izbjeglice iz Bosne i Hercegovine su stigle u Sjevernu Ameriku u velikom broju zbog rata i genocida u Bosni i Hercegovini. Iako je zajednica brzo rasla, ista je ostala podijeljena uglavnom preko socijalnih, obrazovnih i geografskih razlika. Godine 2000., bošnjački lideri iz cijele Sjeverne Amerike su se sastali kako bi razgovarali o mogućnosti ujedinjenja ove ogromne, ali još podijeljene zajednice pod zajedničku krovnu organizaciju. Formirana je posebna komisija da istraži ovaj projekat, te je formiran Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike u 2000. godini koji predstavlja političku i društvenu mrežu. U tome momentu nedostajala je formalna vjerska mreža koja je bila od suštinske važnosti.

U 2003. godini, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike službeno je formirana, sa dvadesetak džamija i organizacija članica. Od tada, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike uključuje više od 50 formalnih članova, uključujući velike džamije i islamske centre kao i manje džamije. Oni su labavo povezani ili umreženi na drugi način u sferi Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike. Danas, Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike je krovna organizacija koja predstavlja više od 200.000 Bošnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.[2] Godine 2016. Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike je kupila zemljište Washingtonu za izgradnju Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, a reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović je 2018. godine imenovao prvog muftiju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.[3]

Muftije uredi

Glavni članak: Muftija
Muftije Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike
# Ime i prezime Mandat započeo Mandat završio Napomena
1. Sabahudin ef. Ćeman 2018. Trenutačno

Reference uredi

  1. „Mešihat”. islamskazajednica.info. Pristupljeno 22 listopada 2019. [mrtav link]
  2. „O nama”. icnab.com. Arhivirano iz originala na datum 2019-10-23. Pristupljeno 23 listopada 2019. 
  3. „Održana redovna skupština Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike”. islamskazajednica.ba. Pristupljeno 23 listopada 2019. 

Spoljašnje veze uredi