NK Iskra Bugojno

(Preusmjereno sa stranice Iskra Bugojno)

NK Iskra Bugojno je nogometno društvo iz Bugojna u Bosni i Hercegovini koje se takmiči u Drugoj ligi FBIH Zapad.

NK Iskra Bugojno
Puno imeNogometni klub Iskra Bugojno
Osnovan1946.
StadionStadion Jakić (1980)
(kapacitet: 12.000)
LigaDruga liga FBIH Zapad
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući dresovi

Historija uredi

Klub je osnovan 1946. godine i zvao se Jedinstvo, a godinu dana kasnije je promjenio ime u Iskra. U 1959-oj Iskra je se sjedinila sa Radničkim da bi se jedno vrijeme zvali Bugojno.
Klub je uglavnom igrao u nižim ligama, što ga čini jednim od iznenađenja u povijesti jugoslavenskog nogometa. Iskra je dostigla i svoje uspjehe u Drugoj ligi Savezne Jugoslavije. Za njezin veliki uspon zaslužan je jedan gospodarstvenik Bugojanac, političar i športski djelatnik Stjepan Domaćinović poznat kao Kokan. Vrhunac njegovog dugogodišnjeg predsjedništva kluba je bila gradnja stadiona NK Iskre u roku samih 75 dana, a za time je Domaćinović čvrsto stajao.

Kaže se da je Domaćinović bio pravi mjesni šerif i da je zbog toga bilo vrlo teško suditi Iskri. 1984. godine Iskra je osvojila Drugu jugoslavensku ligu Zapad, nakon čega je igrala jednu sezonu u Prvoj ligi. Završila je na 17. mjestu sa 27 osvojenih bodova. Te godine osvojila je Mitropa kup. Slijedi popis utakmica koja je NK Iskra odigrala za Mitropu kup[1]:

Datum Domaći Gosti Rezultat
17. oktobra 1984.   Spartakus Békéscsaba Iskra Bugojno   1–1
7. novembra 1984.   Iskra Bugojno Atalanta   2–0
28. novembra 1984.   Iskra Bugojno Baník Ostrava   1–0
19. marta 1985.   Iskra Bugojno Spartakus Békéscsaba   4–0
3 aprila 1985.   Atalanta Iskra Bugojno   1–0
27. aprila 1985.   Baník Ostrava Iskra Bugojno   1–1

Jedan od najvećih uspjeha NK Iskre Bugojno je bilo osvajanje Srednjoeuropskog kupa, te igranje u polufinalu Kupa maršala Tita, kada je poražen od Dinama u Zagrebu na jedanaestercima. Iskra je se natjecala u prvoj sezoni Premijer Lige Bosne i Hercegovine. Poslije sedam godina igranja u Prvoj ligi FBiH Iskra je ispala u sezoni 2013/2014 po drugi put u Drugu ligu FBiH Zapad. Nakon sezone 2018/2019 NK Iskra je pala u tešku krizu i klubu se prijetilo nestajanje, što je izazvalo val nezadovoljstva među navijačima i sugrađanima[2][3].

Uspjesi uredi

Domaći uredi

Liga uredi

Međunarodni uredi

Poznati bivši igrači i treneri uredi

Reference uredi