Irréversible (naslov preveden kao Nepovratno) je francuski igrani film snimljen 2002. u režiji Gaspara Noea. Po žanru je drama, a radnja se prikazuje non-linearno; film se od 13 scena prikazanih obrnutim kronološkim redom. Protagonist, čiji lik tumači Vincent Cassell, zajedno s prijateljem odlazi u "problematični" dio grada kako bi se osvetio za brutalno silovanje i premlaćivanje djevojke (čiji lik tumači Monica Belluci).

Irréversible
Kino-poster
RežijaGaspar Noé
ProducentBrahim Chioua
Vincent Cassel
ScenarioGaspar Noé
UlogeMonica Bellucci
Vincent Cassel
Albert Dupontel
MuzikaThomas Bangalter
FotografijaBenoît Debie
Gaspar Noé
MontažaGaspar Noé
StudioLes Cinémas de la Zone
StudioCanal
DistribucijaMars Distribution
Datum(i) premijere
22. 5. 2002 (2002-05-22)
Trajanje97 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski
Bruto prihod792.200 $

Irréversible je odmah nakon premijere na Kanskom filmskom festivalu stekao reputaciju jednog od najkontroverznijih filmova svog vremena i oštro podijelio kritičare. Glavni razlog za to su izuzetno dugotrajne, detaljne i realistične scene nasilja, pogotovo u slučaju silovanja protagonistice, koje su izazvale neugodu među brojnim gledateljima. Autoru Noeu su mnogi zamjerali larpurtističko, pa i pornografsko prikazivanje najodvratnijih prizora. Dio kritičara je, pak, filmu spočitao i homofobiju.

Drugi dio kritičara je, pak, Noea hvalio zbog spretnog korištenja nekonvencionalnih narativnih tehnika, kao i muzike i stila režije kako bi stvorio različite ugođaje u različitim scenama. Noe je tako na Stockholmskom filmskom festivalu osvojio nagradu za najbolji film. Irreversible se među kritikom često navodio i kao jedan od predstavnika tzv. Nove ekstremnosti, odnosno struje u francuskoj kinematografiji 21. vijeka koju karakterizira hiperrealistički prikazi nasilja i patološkog ponašanja.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi