Iron Maiden (album)

Iron Maiden je prvi studijski album britanske heavy metal grupe Iron Maiden. Objavila ga je diskografska kuća EMI 14. aprila 1980. Pet mjeseci kasnije album je izdan u SAD-u od Harvest/Capitol Recordsa, a nedugo zatim od Sancturary/Columbia Recordsa u SAD-u s pjesmom Sanctuary, koja je u UK-u bila objavljena samo kao singl, dodana u listu pjesama. 1998 album je bio reizdan zajedno sa ostalima prije albuma X-Factor.

Iron Maiden
studijski album

Bio je to jedini album kojeg je producirao Will Malone, koji je imao nedostatak zanimanja za projekt i dopustio je bendu da producira većinu albuma sam.Bend (posebno Steve Harris) je kritizirao kvalitetu produkcije, ali mnogo fanova vole neuredan zvuk (skoro kao punk) u tim pjesmama. To je bio jedini album u kojem je svirao gitarist Dennis Stratton, koji je napustio bend kratko vrijeme nego što je album objavljen. Nedugo zatim zamijenio ga je Adrian Smith. "Transylvania" je dobro poznata instrumentalna pjesma koju je napisao osnivač i basist Steve Harris. Pjesmu je kasnije izvela grupa Iced Earth na albumu Horror Show. "Strange World" govori o distopijskom društvu, u kojem ljudi nikad ne stare.

U međuvremenu, pjesma "Charlotte The Harlot" koja opisuje stvarnu prostititku Charlotte.

Sedmominutna epska pjesma "Phantom Of The Opera" još uvijek je fanovima jedna od najboljih pjesama tog doba, i još uvijek svira na mnogo koncerata Iron Maidena, pjesma "Iron Maiden" često signalizira ulazak maskote benda - Eddieja na pozornicu.

"Running Free" je 23. veljače 1980. objavljen kao singli dosegao broj 34 na britanskoj ljestvici top-singlova. Bend je izveo pjesmu uživo u britanskom tv showu Top Of The Pops. Običaj glazbenika je bilo da izvode mimiku za vrijeme pjesme, a Maideni su bili prvi bend koji je izveo pjesmu bez mimike na showu još od benda The Who 1972.

"Sanctuary" singl izdan je 7. lipnja i dosegnuo broj 29 na britanskim top-ljestvicama.Nakon pjesme bila je imenovana menadžment kompanija Roda Smallwooda.

Re-Release 1998. godine osim pjesme "Sanctuary" ima još i drugačiji omot. Slika je ista, s razlikom što je ponovno nacrtana. Ali, ipak, na stranicama Iron Maidena i na novijim reklamnim posterima prikazuje se originalna verzija umjesto "nove".

Popis pjesama uredi

  1. Prowler
  2. Sanctuary
  3. Remember Tomorrow
  4. Running Free
  5. Phantom Of The Opera
  6. Transylvania
  7. Strange World
  8. Charlotte The Harlot
  9. Iron Maiden

Izvođači uredi