Irinej Dobrijević

Irinej (svetovno Mirko Dobrijević, Klivlend, SAD, 6. februar 1955) je episkop australijsko-novozelandski.

Biografija uredi

Odrastao je i školovan u rodnom Klivlendu gde je završio 12 razreda opšteg obrazovanja. Završio je dva najuglednija teološka fakulteta u SAD i u svetu - Sv. Vladimir i Sv. Tihon. Na jednom od njih predavao je i vladika Nikolaj Velimirović. Profesor je na poznatom Lajola univerzitetu u Čikagu. Na poziv patrijarha srpskog gospodina Pavla predavao je i na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Pripada monaškom bratstvu manastira Sveti Sava u Libertvilu. Imao je zapaženu ulogu kao izvršni direktor Kancelarije za spoljne poslove Srpske pravoslavne crkve u Vašingtonu.

Više godina bio je i jedan od urednika magazina „Staze pravoslavlja“, zvanične publikacije SPC-a u SAD i Kanadi. Bio je jedan od uvaženih učesnika u poseti Jugoslaviji verskih vođa iz SAD 1998. godine. Učestvovao je na mnogim skupovima koje je organizovala srpska zajednica u dijaspori. Bio je inicijator povezivanja najvećih srpskih organizacija u Americi.

Jula 2006. godine, u Sabornoj crkvi u Beogradu, Njegova svetost patrijarh srpski Pavle načalstvovao ga je za episkopa australijsko-novozelandskog.

Spoljašnje veze uredi