Irački pobunjenici

(Preusmjereno sa stranice Irački pokret otpora)

Irački pokret otpora je zajednički naziv za raznorodne paravojne formacije i ilegalne političke organizacije koje djeluju u cilju nasilnog svrgavanja današnje iračke vlade i/li odlaska okupacijskih snaga koalicije na čijem su čelu Sjedinjene Države. Za njih se koriste izrazi irački gerilci i irački pobunjenici.

Irački pokret otpora nije jedinstven i čine ga mnoge organizacije koje se nalaze u međusobnom sukobu, najčešće na vjerskoj, etničkoj i ideološkoj osnovi. Mnogi njegovi dijelovi su uz akcije usmjerene protiv okupatorskih snaga i iračke vlade orijentirani i na akcije kojima je cilj fizička likvidacija i protjerivanje dijelova iračkog stanovništva, najčešće na vjerskoj i etničkoj bazi.

Strategija iračkih pobunjenika se svodi na asimetrično ratovanje, odnosno nastojanje da se kombinacijom gerilske taktike, terorističkih akcija te suvremenih sredstava propagande (kao što je Internet) potkopa autoritet iračke državne vlasti, te putem zastrašivanja i obeshrabrivanja javnosti i političkog establishmenta u državama okupacijske koalicije ishodi povlačenje okupacijskih snaga.

Dio organizacija koje se smatraju iračkim pokretom otpora djeluje i kroz legalne parlamentarne stranke, odnosno sudjeluje u radu iračkih organa vlasti.

Podjela uredi

S obzirom na prirodu sukoba, kao i činjenicu da većina njegovih pripadnika djeluje u ilegali, a veliki dio u malim ćelijama, teško je jasno identificirati pojedine grupe, a ponekad jedan pojedinac ili ćelija mogu istovremeno pripadati različitim organizacijama. Od 2003. do danas, se, međutim, profiliralo oko desetak većih gerilskih organizacija, kao i 40 zasebnih grupa. Te organizacije je moguće okvirno grupirati po na vjerskoj, etničkoj i ideološkoj bazi.

Pored ovih grupa postoji i kurdska islamistička organizacija Ansar-al-Islam.

V. također uredi